Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Puszysty omlet na śniadanie
Składniki:
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki mleka
Masło klarowane
2 gruszki
Ser feta
2 łyżki miodu
Świeży rozmaryn, cytryna
Przygotowanie:
Gruszki obsmażamy na patelni na maśle klarowanym Mlekowita i łyżce miodu z dodatkiem gałązek rozmarynu. Obsmażone odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka. Do puszystej masy dodajemy mleko, mąkę. Masę wylewamy na patelnię i wypiekamy omlet. Na wypieczony omlet wykładamy podsmażone gruszki i ser favita wymieszany ze skórką z cytryny. Całość polewamy delikatnie podgrzanym miodem z rozmarynem.
Mozzarella z anchois i grillowaną papryką
Składniki:
Mini mozzarella
2 op. koreczków anchois
Papryka peperoni
20 szt kaparów
Pomidorki cherry
2 szt ciabaty
Rukola, bazylia świeża
Przygotowanie:
Paprykę smarujemy oliwą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku, upieczoną obieramy ze skóry, pestek. Paprykę obraną i paprykę ostrą kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich kapary, pokrojone anchois i świeżą bazylię. A teraz trochę zabawy, każdą kulkę mini mozzarelli nakrawamy nożem i środek wypełniamy naszą kompozycją. Kulki podajemy na rukoli z grzankami.
Arancini z mozzarellą
Składniki:
300g ryżu białego
50g masła klarowane
Mini mozzarella
2 jajka
100g tartego parmezanu
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany łączymy z masłem klarowanym, jednym jajkiem i parmesanem. Doprawiamy solą, pieprzem. Z masy formujemy małe porcje, każdą wypełniamy mozzarellą. Powstałą kulkę panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.
Kurczak z pieczonymi warzywami i fetą
Składniki:
600g piersi z kurczaka
Papryka czerwona i zielona
Ser feta
3szt marchewki
Seler
3 szt pietruszki
100g boczniaków
1 główka czosnku
1 puszka pomidorów pelati
Masło klarowane do smażenia
Cząber
Miód
Wino białe
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w cienkie plastry. Sól, miód, siekany czosnek oraz cząber łączymy z odrobiną oliwy. Taką marynatą zalewamy warzywa. Formę do pieczenia smarujemy masłem klarowanym Mlekowita i wysypujemy warzywa. Na wierzch jeszcze kładziemy cząstki masła klarowanego Mlekowita. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Kurczaka kroimy w małe porcje i obsmażamy na oliwie. Do podsmażonego dodajemy trochę białego wina, odparowujemy. Dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę. Po chwili dodajemy pomidory zmiksowane. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy wszystko razem, na koniec dodajemy ser Favita. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami, jako alternatywę dla ziemniaków.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN