Materiał promocyjny

Aleksandra Hamkało robi puszyste omlety!

Aleksandra nie boi się odważnych, rozbieranych scen oraz nowych wyzwań. Zrobiło się o niej głośno za sprawą jej udziału w filmie „Big love”. Aleksandra wystąpiła także w teledysku zespołu Behemoth. Prowadzi w Internecie bloga kulinarno – filmowego. Kocha wszelkiego rodzaju sery. A w naszej kuchni przygotowała puszyste omlety pod okiem mistrza Andrzeja Polana.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Puszysty omlet na śniadanie

Składniki:

3 jajka

3 łyżki mąki

1 łyżka cukru

3 łyżki mleka

Masło klarowane

2 gruszki

Ser feta

2 łyżki miodu

Świeży rozmaryn, cytryna

Przygotowanie:

Gruszki obsmażamy na patelni na maśle klarowanym Mlekowita i łyżce miodu z dodatkiem gałązek rozmarynu. Obsmażone odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka. Do puszystej masy dodajemy mleko, mąkę. Masę wylewamy na patelnię i wypiekamy omlet. Na wypieczony omlet wykładamy podsmażone gruszki i ser favita wymieszany ze skórką z cytryny. Całość polewamy delikatnie podgrzanym miodem z rozmarynem.

Mozzarella z anchois i grillowaną papryką

Składniki:

Mini mozzarella

2 op. koreczków anchois

Papryka peperoni

20 szt kaparów

Pomidorki cherry

2 szt ciabaty

Rukola, bazylia świeża

Przygotowanie:

Paprykę smarujemy oliwą, owijamy folią i pieczemy w piekarniku, upieczoną obieramy ze skóry, pestek. Paprykę obraną i paprykę ostrą kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich kapary, pokrojone anchois i świeżą bazylię. A teraz trochę zabawy, każdą kulkę mini mozzarelli nakrawamy nożem i środek wypełniamy naszą kompozycją. Kulki podajemy na rukoli z grzankami.

Arancini z mozzarellą

Składniki:

300g ryżu białego

50g masła klarowane

Mini mozzarella

2 jajka

100g tartego parmezanu

Olej do smażenia

Bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany łączymy z masłem klarowanym, jednym jajkiem i parmesanem. Doprawiamy solą, pieprzem. Z masy formujemy małe porcje, każdą wypełniamy mozzarellą. Powstałą kulkę panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu.

Kurczak z pieczonymi warzywami i fetą

Składniki:

600g piersi z kurczaka

Papryka czerwona i zielona

Ser feta

3szt marchewki

Seler

3 szt pietruszki

100g boczniaków

1 główka czosnku

1 puszka pomidorów pelati

Masło klarowane do smażenia

Cząber

Miód

Wino białe

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w cienkie plastry. Sól, miód, siekany czosnek oraz cząber łączymy z odrobiną oliwy. Taką marynatą zalewamy warzywa. Formę do pieczenia smarujemy masłem klarowanym Mlekowita i wysypujemy warzywa. Na wierzch jeszcze kładziemy cząstki masła klarowanego Mlekowita. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Kurczaka kroimy w małe porcje i obsmażamy na oliwie. Do podsmażonego dodajemy trochę białego wina, odparowujemy. Dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę. Po chwili dodajemy pomidory zmiksowane. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy wszystko razem, na koniec dodajemy ser Favita. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami, jako alternatywę dla ziemniaków.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości