Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Pierogi ruskie
Składniki:
Farsz:
800 g ziemniaków
100 g kaszy gryczanej
200 g twarogu
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki masła
sól i pieprz
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
250 g gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki wyszczotkować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować. Kaszę gryczaną ugotować. Ziemniaki obrać i razem z serem przepuścić przez maszynkę. Cebulę zeszklić na maśle i razem z kaszą gryczaną dodać do ziemniaków z serem. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Miskę przykryć folią i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, mocno podsypując mąką. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podać z cebulką podduszoną na maśle.
Pieczone pierogi
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1,5 szklanki mąki
1 jajko
łyżka oleju
sól
Farsz:
40 g grzybów suszonych
200 g kiszonej kapusty
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 łyżki masła
białko
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, przesmażać całość przez chwilę, . Całość smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać okręgi, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 min. aż będą złoto-brązowe.
Pierogi leniwe z prażonymi jabłkami
Składniki:
Jabłka:
3 jabłka, obrane, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
400 g twarogu
2 żółtka
2 białka
1 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka:
Jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem przełożyć na patelnię o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie.
Pierogi
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w ciasto (ciasto będzie klejące). Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat. Podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Pokroić je na 2 cm kawałki, ugotować we wrzącej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
Podawać z prażonymi jabłkami.
Bułki poznańskie
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
600 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdż i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować bułki, każdą z nich naciąć na środku. Ułożyć na blasze do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Bułki posmarować po wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika, piec około 25 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN