Materiał promocyjny

Leniwe, ruskie, z grzybami

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pierogi, które z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer; pierogi idealnie nadające się zarówno jako danie główne oraz jako przekąska.

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Pierogi ruskie

Składniki:

Farsz:

800 g ziemniaków

100 g kaszy gryczanej

200 g twarogu

1 cebula, pokrojona w kostkę

3 łyżki masła

sól i pieprz

Ciasto:

550 g mąki pszennej

2 łyżki oleju

250 g gorącej wody

Przygotowanie:

Farsz:

Ziemniaki wyszczotkować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować. Kaszę gryczaną ugotować. Ziemniaki obrać i razem z serem przepuścić przez maszynkę. Cebulę zeszklić na maśle i razem z kaszą gryczaną dodać do ziemniaków z serem. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Miskę przykryć folią i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, mocno podsypując mąką. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podać z cebulką podduszoną na maśle.

Pieczone pierogi

Składniki:

Ciasto:

15 g drożdży

0,5 szklanki letniego mleka

1,5 szklanki mąki

1 jajko

łyżka oleju

sól

Farsz:

40 g grzybów suszonych

200 g kiszonej kapusty

1 duża cebula, drobno pokrojona

2 łyżki masła

białko

majeranek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, przesmażać całość przez chwilę, . Całość smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać okręgi, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 min. aż będą złoto-brązowe.

Pierogi leniwe z prażonymi jabłkami

Składniki:

Jabłka:

3 jabłka, obrane, pokrojone w drobną kostkę

2 łyżki cukru

sok wyciśnięty z jednej cytryny

0,5 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

400 g twarogu

2 żółtka

2 białka

1 szklanki mąki

1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Jabłka:

Jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem przełożyć na patelnię o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie.

Pierogi

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w ciasto (ciasto będzie klejące). Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat. Podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Pokroić je na 2 cm kawałki, ugotować we wrzącej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.

Podawać z prażonymi jabłkami.

Bułki poznańskie

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

250 ml letniej wody

2 łyżki oleju rzepakowego

600 g mąki pszennej typ 650

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdż i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować bułki, każdą z nich naciąć na środku. Ułożyć na blasze do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Bułki posmarować po wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika, piec około 25 minut.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości