Materiał promocyjny

Z wiosennego ogródka prosto na stół

Piotr Kucharski tosty z truskawkami
Piotr Kucharski tosty z truskawkami
Piotr Kucharski to nie tylko zdolny kucharz, ale i zapalony hodowca przypraw i ziół. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził dania okraszone miętą, rukolą, oregano. Wszystkie pochodzą z ogródka Piotra. A Wy hodujecie przyprawy czy raczej kupujecie suszone?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Terrina z grzybami i kurczakiem

Składniki:

6 jajek

2 łyżki masła

3-4 ząbki czosnku

200 ml śmietany 30%

2 łyżeczki musztardy

sól i pieprz do smaku

1 cebula, drobno posiekana

szczypta gałki muszkatołowej

3-4 łyżki posiekanych, mieszanych ziół

300 g pieczarek, przekrojonych na pół

300 g boczniaków, pokrojonych na duże kawałki

1 filet z piersi kurczaka (około 200 g), pokrojonych w kostkę

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Dwie małe keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek podsmażyć na dużej patelni na maśle. Dodać filety z kurczaka i podsmażyć kilka minut. Dodać grzyby i smażyć na największym ogniu około 10 minut, aż odparuje z nich woda. Jeśli grzyby się duszą (nie smażą), należy usmażyć je w dwóch turach. W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną, ziołami i przyprawami. Grzyby przełożyć łyżką cedzakową (aby odsączyć je z płynu) do keksówek i zalać jajeczną masą. Zapiec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.

Feta zapiekana z pomidorami i oregano

Składniki:

szczypta chili

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

świeże pieczywo do podania

garść posiekanych liści oregano

2 puszki siekanych pomidorów (400 g/szt.)

400 g sera feta, połamanego na duże kawałki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, podsmażyć czosnek. Dodać chili i pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać oregano i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Fetę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym i zapiec około 20 minut.

Schab z pomidorowo-ziołowym dresingiem

Składniki:

pieprz i sól

oliwa z oliwek

1 kg schabu (najlepiej jak najcieńszego)

Dresing:

pęczek rukoli

1 łyżka musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropli sosu tabasco

2 łyżki sosu Worcestershire

5 łyżek ketchupu dobrej jakości

sok wyciśnięty z jednej cytryny

1 mała cebula, drobno posiekana

500 g pomidorków koktajlowych

duża garść posiekanych liści oregano

duża garść posiekanych liści pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony po 5 minut. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.

Pomidory pokroić na połówki i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem ziół i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać.

Mięso pokroić na plastry, polać dresingiem. Podawać z rukolą.

Mrożona herbata miętowo-jabłkowa

Składniki:

1 łyżka cukru

2 torebki herbaty

mała garść mięty

600 ml mineralnej wody gazowanej

2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na drobne kawałki

Sposób przygotowania:

Herbatę zalać 300 ml gotującej się wody. Odstawić na 1 minutę, wyjąć torebki herbaty. Dodać cukier i jabłka. Odstawić do ostygnięcia, następnie schładzać w lodówce przez kilka godzin. Chłodzoną herbatę nalać do szklanek do 1/3 wysokości, dodać mięte, kilka kostek lodu i uzupełnić do pełna wodą mineralną.

Grzanki francuskie z truskawkami i miętowym cukrem

Składniki:

2 jajka

100 ml mleka

5-6 łyżek cukru

500 g truskawek

4 łyżki masła do smażenia

mała garść mięty, posiekana

6 kromek czerstwego chleba

skórka otarta z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka rozbełtać z mlekiem i zanurzyć w nim kromki chleba aby nasiąkły płynem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć chleb z obu stron na złoto-brązowy kolor. Można przełożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, aby były bardziej chrupiące. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Cukier razem z miętą i skórką z cytryny utrzeć w moździerzu aż cukier zrobi się zielony. Grzanki ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć truskawki i posypać miętowym cukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!