Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Terrina z grzybami i kurczakiem
Składniki:
6 jajek
2 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
1 cebula, drobno posiekana
szczypta gałki muszkatołowej
3-4 łyżki posiekanych, mieszanych ziół
300 g pieczarek, przekrojonych na pół
300 g boczniaków, pokrojonych na duże kawałki
1 filet z piersi kurczaka (około 200 g), pokrojonych w kostkę
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Dwie małe keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek podsmażyć na dużej patelni na maśle. Dodać filety z kurczaka i podsmażyć kilka minut. Dodać grzyby i smażyć na największym ogniu około 10 minut, aż odparuje z nich woda. Jeśli grzyby się duszą (nie smażą), należy usmażyć je w dwóch turach. W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną, ziołami i przyprawami. Grzyby przełożyć łyżką cedzakową (aby odsączyć je z płynu) do keksówek i zalać jajeczną masą. Zapiec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Feta zapiekana z pomidorami i oregano
Składniki:
szczypta chili
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeże pieczywo do podania
garść posiekanych liści oregano
2 puszki siekanych pomidorów (400 g/szt.)
400 g sera feta, połamanego na duże kawałki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, podsmażyć czosnek. Dodać chili i pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać oregano i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Fetę rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym i zapiec około 20 minut.
Schab z pomidorowo-ziołowym dresingiem
Składniki:
pieprz i sól
oliwa z oliwek
1 kg schabu (najlepiej jak najcieńszego)
Dresing:
pęczek rukoli
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropli sosu tabasco
2 łyżki sosu Worcestershire
5 łyżek ketchupu dobrej jakości
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 mała cebula, drobno posiekana
500 g pomidorków koktajlowych
duża garść posiekanych liści oregano
duża garść posiekanych liści pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć mięso z każdej strony po 5 minut. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.
Pomidory pokroić na połówki i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem ziół i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać.
Mięso pokroić na plastry, polać dresingiem. Podawać z rukolą.
Mrożona herbata miętowo-jabłkowa
Składniki:
1 łyżka cukru
2 torebki herbaty
mała garść mięty
600 ml mineralnej wody gazowanej
2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na drobne kawałki
Sposób przygotowania:
Herbatę zalać 300 ml gotującej się wody. Odstawić na 1 minutę, wyjąć torebki herbaty. Dodać cukier i jabłka. Odstawić do ostygnięcia, następnie schładzać w lodówce przez kilka godzin. Chłodzoną herbatę nalać do szklanek do 1/3 wysokości, dodać mięte, kilka kostek lodu i uzupełnić do pełna wodą mineralną.
Grzanki francuskie z truskawkami i miętowym cukrem
Składniki:
2 jajka
100 ml mleka
5-6 łyżek cukru
500 g truskawek
4 łyżki masła do smażenia
mała garść mięty, posiekana
6 kromek czerstwego chleba
skórka otarta z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka rozbełtać z mlekiem i zanurzyć w nim kromki chleba aby nasiąkły płynem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć chleb z obu stron na złoto-brązowy kolor. Można przełożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, aby były bardziej chrupiące. Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Cukier razem z miętą i skórką z cytryny utrzeć w moździerzu aż cukier zrobi się zielony. Grzanki ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć truskawki i posypać miętowym cukrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN