Materiał promocyjny

Wegetariańska komunia Karoliny

Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Cannelloni nadziewane serkiem typu włoskiego, pesto z rukoli i pistacji, zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem

Składniki:

2 paczki rurek cannelloni (500 g)

2 paczki serka typu włoskiego (440g)

pesto:

100g rukoli

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

½ szklanki obranych pistacji

½ szklanki startego parmezanu

¼ szklanki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy:

3 łyżki oliwy z oliwek

4 szalotki

3 puszki pomidorów krojonych

½ łyżeczki tymianku

sól i pieprz do smaku

50 g startego parmezanu

naczynie do zapiekania z pokrywką

Przygotowanie:

Umytą rukolę drobno szatkujemy i miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami pesto. Dodajemy serek i miksujemy na jednolitą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Powstałą masą nadziewamy rurki cannelloni. Najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym. Jeśli masa jest za gęsta możemy dodać trochę mleka. Sos pomidorowy: na średnio rozgrzanej oliwie z oliwek dusimy drobno poszatkowaną szalotkę. Po około 5 minutach dodajemy pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku. Na dno naczynia do zapiekania rozkładamy połowę sosu pomidorowego i układamy nadziane rurki. Rozkładamy drugą połowę sosu i posypujemy parmezanem. Szczelnie przykrywamy i pieczemy około ½ godziny.

Lody z mrożonych bananów o różnych smakach

Składniki:

Lody śmietankowo – waniliowe

5 bananów (najlepiej z uprawy ekologicznej)

250 ml słodkiej śmietanki 30 %

½ laski wanilii

Przygotowanie:

Banany kroimy w plasterki, układamy cienką warstwą w płaskim naczyniu i wkładamy do zamrażarki. Po około 3 godzinach powinny być już zamrożone. Banany wkładamy do robota kuchennego z ostrzem i miksujemy na drobne kawałki. Powoli dolewamy śmietanki cały czas miksując. Dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Całość miksujemy tak aby powstała nam jednolita konsystencja. Podajemy najlepiej od razu po zrobieniu, ponieważ lody mają wtedy idealną konsystencję. Możemy je też przechowywać w zamrażarce.

Lody o smaku mango

5 bananów

2 bardzo dojrzałe miękkie mango

Przygotowanie:

Banany kroimy w plasterki, układamy cienką warstwą w płaskim naczyniu i wkładamy do zamrażarki. Po około 3 godzinach powinny być już zamrożone. Banany wkładamy do robota kuchennego z ostrzem i miksujemy na drobne kawałki. Mango powinno być tak dojrzałe, że po chwili ugniatania skórki zawartość powinna zamienić się w mus. Przecinamy skórkę i wyciskamy zawartość owocu do miksujących się bananów. Dużą pestkę trzeba dokładnie wycisnąć z musu i soku.

Lody o smaku mlecznej czekolada

5 bananów

250 ml słodkiej śmietanki 30 %

1 opakowanie mlecznej czekolady startej na tarce o dużych oczkach

Przygotowujemy tak samo jak śmietankowe.

Lody malinowe

5 bananów

koszyczek malin

Przygotowanie:

Przygotowujemy tak samo jak śmietankowe, tylko połowę malin mrozimy, a połowę nie. Uzyskamy w ten sposób idealną konsystencję.

Lody truskawkowe

5 bananów

½ kg truskawek

Przygotowujemy tak samo jak lody malinowe.

Mógłbym mnożyć tutaj przepisy, chciałbym jednak pozostawić trochę miejsca na Waszą inwencję twórczą i eksperymenty. Cała przyjemność polega na tworzeniu nowych smaków lodów stosując mrożone banany jako bazę. Dodatki smakowe to sezonowe owoce, czekolada, śmietanka, rodzynki, pokruszone sezamki, czy kruche ciasteczka.

Pakora z brokułów z sosem jogurtowym i pomidorowym

Składniki:

1 brokuł podzielony na różyczki

ciasto:

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki z ciecierzycy

1/3 szklanki mąki ryżowej

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki sezamu

½ płaskiej łyżeczki soli

szczypta proszku do pieczenia

woda

patyczki do szaszłyków

olej ryżowy do smażenia

sos jogurtowy:

1 szklanka jogurtu typu greckiego

½ zielonego ogórka startego na grubej tarce i odciśniętego z nadmiaru soku

wyciśnięty ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

szczypta cukru

sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy:

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku poszatkowane

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki oregano

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy taką ilość wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste pakory nie będą chrupkie, jeśli będzie za rzadkie powstanie zbyt cienka warstwa ciasta na różyczkach brokułu. Olej rozgrzewamy tak aby kropla ciasta wypływała na powierzchnię, ale nie tak natychmiast. Tłuszcz musi być średnio rozgrzany. Różyczki brokułu nadziewamy na patyczki, moczymy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosami jako przystawkę. Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku. Sos pomidorowy: Czosnek dusimy na oliwie. Po chwili dodajemy pomidory, dusimy około 7 minut, dodajemy koncentrat i oregano. Solimy i pieprzymy do smaku.

Racuchy owsiane z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki otrębów owsianych

1/3 szklanki cukru trzcinowego

½ łyżeczki sody

¾ szklanki mleka

½ szklanki kefiru

3 łyżki masła sklarowanego

2 szklanki drobno pokrojonego młodego rabarbaru

olej ryżowy do smażenia

cukier puder do posypania

świeże truskawki

cukier trzcinowy do posypania

jogurt typu greckiego

sos truskawkowy:

1 szklanka truskawek

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z otrębami owsianymi, cukrem trzcinowym, sodą. Dodajemy mleko, kefir, masło sklarowane, i drobno pokrojony rabarbar. Racuchy smażymy na średnio rozgrzanej patelni z warstwą oleju ryżowego. Podajemy ze świeżymi truskawkami posypanymi cukrem, jogurtem i sosem truskawkowym: truskawki dusimy z cukrem aż się rozpadną. Przecieramy przez sitko i odparowujemy do odpowiedniej konsystencji.

Risotto z kalafiorem i bułką tartą

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

1 szklanki ryżu do risotto

100 g parmezanu

500 g kalafiora

6-8 szalotek

70 g masła

kieliszek białego, wytrawnego wina

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

1/3 szklanki bułki tartej

50 g masła do bułki tartej

½ łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowaną szalotkę oraz startego na tarce kalafiora i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy ryż i dolewamy wino. Całość mieszamy, żeby ryż się nie przypalił, a wino żeby odparowało. Po ok. 5 minutach zaczynamy dolewać wywar ( małymi porcjami!!!) i ciągle mieszamy. Dolewamy tak długo aż ryż wchłonie cały płyn, będzie oblepiony kremowym sosem, a ziarenko po zgnieceniu, będzie miało jeden malutki biały punkcik. Po ugotowaniu dodajemy masło i parmezan i dokładnie mieszamy. Na maśle lekko karmelizujemy cukier, a następnie dodajemy bułkę tartą i sól do smaku. Mieszamy, a gdy się lekko przyrumieni, polewamy odrobiną bułki każdą porcję risotto.

Risotto ze szparagami

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

1 szklanki ryżu do risotto (arborio)

100 g parmezanu

500 g zielonych młodych szparagów

5-6 szalotek

70 g masła

kieliszek białego, wytrawnego wina

3 pory ( tylko jasne części)

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki ( ok. 3 cm). Końcówki możemy dodać do włoszczyzny na wywar. Szparagi polewamy odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy solą kamienną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( ok. 20 minut). Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowaną szalotkę oraz pory i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy ryż i dolewamy wino. Całość mieszamy, żeby ryż się nie przypalił, a wino żeby odparowało. Po ok. 5 minutach zaczynamy dolewać wywar ( małymi porcjami!!!) i ciągle mieszamy. Dolewamy tak długo aż ryż wchłonie cały płyn, będzie oblepiony kremowym sosem, a ziarenko po zgnieceniu, będzie miało jeden malutki biały punkcik. Po ugotowaniu dodajemy masło i parmezan i dokładnie mieszamy. Każdą porcję risotto ozdabiamy kilkoma pieczonymi szparagami.

Tarta z cukinią

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

100 g gorgonzoli

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

½ średniej cukinii

Przygotowanie:

Ciasto układamy w formie do tarty, wałkiem odcinamy rant i przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy groch ( żeby ciasto za bardzo się nie uniosło podczas pieczenia) i wstawiamy do piekarnika ( 200 stopni) na ok. 5-10 minut. W garnku , na małym gazie rozpuszczamy w śmietance gorgonzolę. Cukinię kroimy ( najlepiej na mandolinie) na cienkie plasterki. Na podpieczone ciasto wylewamy roztopiony ser i w spirali układamy plastry cukinii. Zapiekamy w piekarniku na złocisty kolor ( ok. 15 minut).

Ziemniaki

Składniki:

1 i ½ kg dużych ziemniaków

oliwa z oliwek ( ok. 1/3 szklanki)

pieprz ziołowy

sól kamienna

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plastry grubości ok. ½ cm. Następnie foremkami do ciastek wycinamy kształty serduszek, kółek, gwiazdek. Wycięte kształty polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i obficie pieprzem ziołowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( 200 stopni) ok. 30-40 minut.

Foccacia z czosnkiem

Składniki - ciasto:

2 ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700

15 g drożdży

letnia woda

1 łyżka cukru

3/4 szklanki

½ łyżeczki soli

czosnek drobno poszatkowany

oliwa z oliwek

dodatki:

sery

parmezan, pecorino, mozzarella

suszone pomidory

oliwki czarne i zielone

oliwa z oliwek

grillowane plastry bakłażana

grillowane plastry papryki

Przygotowanie:

Drożdże rozgniatamy z cukrem w kubku i dolewamy do nich szklankę letniej wody. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy drożdże cały czas mieszając. Do ciasta dodajemy tyle wody aby uzyskać miękkie sprężyste ciasto. Kulkę ciasta przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując odrobiną mąki, żeby się nie przyklejało. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na kulki wielkości mandarynki. Każdą kulkę trzeba bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką. Placki przekładamy na blachy do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i solą morską. Pieczemy w bardzo mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości