Materiał promocyjny

Zapraszamy na grilla!

Co tym razem poleca mistrz Robert Sowa? Co wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN z bekonu, kiełbasek, kotlecików drobiowych i ananasa? Robert Sowa zdradza swoje sekretne przepisy na: grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem, sos sałatkowy polski z jogurtem, pikantnego grillowanego ananasa i kotlety drobiowe z prażoną cebulą. Palce lizać!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem

Składniki dla 4 osób:

8 długich białych kiełbasek grillowych

8 słupków sera cheddar

8 plastrów chudego boczku

2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla

16 mini ogóreczków smak

1 opakowanie przyprawy grill klasyczny

1 łyżeczka papryki słodkiej

4 łyżeczki musztardy kremskiej

4 łyżeczki chrzanu tartego

Przygotowanie:

Białe kiełbaski naciąć wzdłuż, wypełnić serem, posypać przyprawą grillową i słodką papryką, owinąć w plastry boczku. Grill rozgrzać, natłuścić i piec kiełbaski po 5 minut z każdej strony, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Podawać z mini ogóreczkami, musztardą i chrzanem.

Sos sałatkowy polski z jogurtem

Składniki dla 4 osób:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)

1 opakowanie sosu sałatkowego polskiego

½ posiekanej cebuli dymki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.

Pikantny grillowany ananas

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojony w plastry świeży ananas

2 łyżki miodu lipowego

½ łyżeczka chili pieprzu cayenne

½ łyżeczki imbiru

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Marynata: miód połączyć z oliwą, imbirem i chili. Pokrojone kawałki ananasa grillować na natłuszczonym i rozgrzanym grillu, po 2 minuty z każdej strony, podczas grillowania smarując z obu stron marynatą. Podawać z grillowanym indykiem lub rybą.

Kotlety drobiowe z prażoną cebulą

Składniki dla 4 osób:

500 g mielonego mięsa z indyka

1 szklanka bułki tartej pikantnej

1 opakowanie przyprawy grill klasyczny

½ pęczka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki cebuli prażonej

2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla

Dodatki do dania:

4 łyżeczki chrzanu żurawinowego

Mini ogóreczki

Przygotowanie:

Mięso przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Następnie zwilżonymi dłońmi uformować cztery kotlety. Grill średnio rozgrzać, natłuścić olejem rzepakowym i piec kotlety na złoty kolor, po około 5 minut z każdej strony. Po upływie czasu pieczenia, kotlety nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli wypłynie jasny sos, kotlety są gotowe. Grillowane kotlety drobiowe podawać z chrzanem żurawinowym, mini ogóreczkami i polskim sosem sałatkowym.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości