Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem
Składniki dla 4 osób:
8 długich białych kiełbasek grillowych
8 słupków sera cheddar
8 plastrów chudego boczku
2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla
16 mini ogóreczków smak
1 opakowanie przyprawy grill klasyczny
1 łyżeczka papryki słodkiej
4 łyżeczki musztardy kremskiej
4 łyżeczki chrzanu tartego
Przygotowanie:
Białe kiełbaski naciąć wzdłuż, wypełnić serem, posypać przyprawą grillową i słodką papryką, owinąć w plastry boczku. Grill rozgrzać, natłuścić i piec kiełbaski po 5 minut z każdej strony, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Podawać z mini ogóreczkami, musztardą i chrzanem.
Sos sałatkowy polski z jogurtem
Składniki dla 4 osób:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
1 opakowanie sosu sałatkowego polskiego
½ posiekanej cebuli dymki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.
Pikantny grillowany ananas
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojony w plastry świeży ananas
2 łyżki miodu lipowego
½ łyżeczka chili pieprzu cayenne
½ łyżeczki imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Marynata: miód połączyć z oliwą, imbirem i chili. Pokrojone kawałki ananasa grillować na natłuszczonym i rozgrzanym grillu, po 2 minuty z każdej strony, podczas grillowania smarując z obu stron marynatą. Podawać z grillowanym indykiem lub rybą.
Kotlety drobiowe z prażoną cebulą
Składniki dla 4 osób:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 szklanka bułki tartej pikantnej
1 opakowanie przyprawy grill klasyczny
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki cebuli prażonej
2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla
Dodatki do dania:
4 łyżeczki chrzanu żurawinowego
Mini ogóreczki
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Następnie zwilżonymi dłońmi uformować cztery kotlety. Grill średnio rozgrzać, natłuścić olejem rzepakowym i piec kotlety na złoty kolor, po około 5 minut z każdej strony. Po upływie czasu pieczenia, kotlety nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli wypłynie jasny sos, kotlety są gotowe. Grillowane kotlety drobiowe podawać z chrzanem żurawinowym, mini ogóreczkami i polskim sosem sałatkowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN