Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Curry z łososia norweskiego z żurawiną i kolendrą
Składniki dla 4 osób:
500 g (2 op.) porcji z łososia norweskiego Limito
3 pokrojone w kostkę szalotki
2 łyżki oleju sezamowego
3 posiekane ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
3 łyżki żółtej pasty curry
4 liście limonki kaffir
1 posiekana papryczka chili
sok z limonki
brązowy cukier
sól
chili
pieprz cayenne
sos rybny do smaku
Przygotowanie :
W dużym rondelku rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć na nim szalotkę, czosnek, imbir, pastę curry i papryczkę chili przez około 2-3 minuty. Całość zalać białym winem, a następnie dodać mleko kokosowe, listki limonki kaffir i żurawinę, doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Porcje z łososia norweskiego pokroić w dużą kostkę i dodać do sosu curry. Gotować około 10 minut i doprawić do smaku. Tak przygotowane danie podawać ze świeżo siekaną kolendrą.
Polędwica z łososia norweskiego marynowana w ziołach podana z aromatycznymi gruszkami i żurawiną
Składniki dla 4 osób:
700 g polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach Limito
3 obrane, pokrojone w plastry gruszki
3 łyżki klarowanego masła
3 posiekane szalotki
200 g świeżej żurawiny amerykańskiej
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml miodu pitnego trójniak
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
4 gałązki świeżej mięty
przyprawa do grzanego wina i piwa
chili
pieprz cayenne
cynamon do smaku
Przygotowanie:
Pokrojone w plastry gruszki podsmażyć na patelni z klarowanym masłem i cynamonem (10-15 minut). W rondelku, na klarowanym maśle podsmażyć szalotkę, żurawinę i rozmaryn, dodać wino, miód pitny, miód wielokwiatowy i marynowany imbir. Wszystko to zagotować. Sos gotować do momentu zgęstnienia i doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa. Zamrożoną polędwicę z łososia norweskiego, marynowaną w ziołach Limito, ułożyć na nasmarowanej blaszce oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Aromatycznego łososia podawać na gruszkach z sosem żurawinowo-imbirowym. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.
Steki z łososia norweskiego w ziołach
podane na chińskiej kapuście pak choi z grzybami orientalnymi
Składniki dla 4 osób:
4 steki z łososia norweskiego w ziołach Limito
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
6 młodych kapust pak choi
4 posiekane ząbki czosnku
8 grzybów orientalnych (shiitake, mun)
½ łyżeczki posiekanego marynowanego imbiru
2 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
100 g świeżych kiełków soi
sól
chili
pieprz cayenne
ostra papryka do smaku
Przygotowanie:
Z umytej i oczyszczonej kapusty pak choi odciąć końcówki łodyg i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Grzyby przekroić na pół. W dużym garnku na oliwie sezamowej z oliwą z oliwek podsmażyć czosnek, imbir i grzyby na złoty kolor. Następnie dodać kapustę i smażyć, aż „zwiędnie”. Do tak przygotowanej kapusty z grzybami wlać sos ostrygowy, sojowy i miód, całość doprawić do smaku. Steki z łososia norweskiego w ziołach ułożyć na nasmarowanej oliwą blasze i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowanego łososia norweskiego ułożyć na aromatycznej kapuście pak choi, skropić powstałym sosem, udekorować kiełkami i prażonymi ziarnami sezamu.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN