Materiał promocyjny

Kuchnia przyszłej mamy

Kobieta w ciąży powinna zwracać uwagę na to, co kładzie na talerzu i unikać ryzykownych potraw, które mogą zaszkodzić jej i dziecku. W kuchni Dzień Dobry TVN przyszła mama Katarzyna Skrzynecka razem z Robertem Sową udowodnili, że kuchnia dla ciężarnych może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna i wykwintna.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Curry z łososia norweskiego z żurawiną i kolendrą

Składniki dla 4 osób:

500 g (2 op.) porcji z łososia norweskiego Limito

3 pokrojone w kostkę szalotki

2 łyżki oleju sezamowego

3 posiekane ząbki czosnku

1 pęczek kolendry

4 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

3 łyżki żółtej pasty curry

4 liście limonki kaffir

1 posiekana papryczka chili

sok z limonki

brązowy cukier

sól

chili

pieprz cayenne

sos rybny do smaku

Przygotowanie :

W dużym rondelku rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć na nim szalotkę, czosnek, imbir, pastę curry i papryczkę chili przez około 2-3 minuty. Całość zalać białym winem, a następnie dodać mleko kokosowe, listki limonki kaffir i żurawinę, doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować do momentu zgęstnienia sosu.

Porcje z łososia norweskiego pokroić w dużą kostkę i dodać do sosu curry. Gotować około 10 minut i doprawić do smaku. Tak przygotowane danie podawać ze świeżo siekaną kolendrą.

Polędwica z łososia norweskiego marynowana w ziołach podana z aromatycznymi gruszkami i żurawiną

Składniki dla 4 osób:

700 g polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach Limito

3 obrane, pokrojone w plastry gruszki

3 łyżki klarowanego masła

3 posiekane szalotki

200 g świeżej żurawiny amerykańskiej

100 ml czerwonego wytrawnego wina

100 ml miodu pitnego trójniak

3-4 łyżki miodu wielokwiatowego

2 gałązki świeżego rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

4 gałązki świeżej mięty

przyprawa do grzanego wina i piwa

chili

pieprz cayenne

cynamon do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone w plastry gruszki podsmażyć na patelni z klarowanym masłem i cynamonem (10-15 minut). W rondelku, na klarowanym maśle podsmażyć szalotkę, żurawinę i rozmaryn, dodać wino, miód pitny, miód wielokwiatowy i marynowany imbir. Wszystko to zagotować. Sos gotować do momentu zgęstnienia i doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa. Zamrożoną polędwicę z łososia norweskiego, marynowaną w ziołach Limito, ułożyć na nasmarowanej blaszce oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Aromatycznego łososia podawać na gruszkach z sosem żurawinowo-imbirowym. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty.

Steki z łososia norweskiego w ziołach

podane na chińskiej kapuście pak choi z grzybami orientalnymi

Składniki dla 4 osób:

4 steki z łososia norweskiego w ziołach Limito

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju sezamowego

6 młodych kapust pak choi

4 posiekane ząbki czosnku

8 grzybów orientalnych (shiitake, mun)

½ łyżeczki posiekanego marynowanego imbiru

2 łyżki sosu ostrygowego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka miodu wielokwiatowego

1 łyżka prażonych ziaren sezamu

100 g świeżych kiełków soi

sól

chili

pieprz cayenne

ostra papryka do smaku

Przygotowanie:

Z umytej i oczyszczonej kapusty pak choi odciąć końcówki łodyg i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Grzyby przekroić na pół. W dużym garnku na oliwie sezamowej z oliwą z oliwek podsmażyć czosnek, imbir i grzyby na złoty kolor. Następnie dodać kapustę i smażyć, aż „zwiędnie”. Do tak przygotowanej kapusty z grzybami wlać sos ostrygowy, sojowy i miód, całość doprawić do smaku. Steki z łososia norweskiego w ziołach ułożyć na nasmarowanej oliwą blasze i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowanego łososia norweskiego ułożyć na aromatycznej kapuście pak choi, skropić powstałym sosem, udekorować kiełkami i prażonymi ziarnami sezamu.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości