Nie tylko odchudzanie w życiu się liczy, czasem możesz pozwolić sobie na przyjemność i kilka drobnych grzeszków. Podobno najbardziej grzeszna jest czekolada, ale co z daniem głównym? Tu w roli tytułowej przedstawiamy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami.
Śniadanie to dobry początek dnia. Można je przygotować na różne sposoby. Martyna Chomacka proponuje omlet z pimientos de padron i grzybkami, mango sticky rice oraz crepes Suzette. Poznaj przepisy na śniadania z różnych stron świata.
Jak wprowadzić brokuły do diety na stałe? Nie musisz się już tym martwić. Makaronowa zapiekanka z brokułami to zdrowie i przyjemność na talerzu w jednym!
Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Komisja Europejska przyjęła przepisy.
Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną według przepisów Sebastiana Olmy
Zapiekanki to ten rodzaj dania, który zawsze znajdzie swoich amatorów.
Na stronie Domowej Opieki Medycznej (DOM) został uruchomiony formularz, który dotyczy testu na obecność COVID-19 dla współdomowników osoby zakażonej. Formularz skierowany jest dla osób dorosłych i dzieci.
Coraz bliżej święta, przygotowania do nich idą pełną parą. Niektórzy zdążyli już napiec pierniczków lub dopiero mają to w planie. W naszej kuchni tym razem polecamy prosty i pyszny przepis na domowy lukier, który uczyni pierniczki jeszcze pyszniejszymi.
Weronika Marczuk o swojej książce "O! Ukraina".
Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
"Cóż to jest za pole do popisu".
Oto kulinarne zestawienie, czego Polacy szukali w sieci w 2021 r.
Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.
Z okazji obchodzonego 2 grudnia Dnia Placków, na który placki zdecydowanie zasługują, dzielimy się pysznymi przepisami.
Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.
Dania o obniżonej zawartości węglowodanów przyrządzają blogerka Natalia Szymaniec i kucharz Piotr Szłamas.
Odpowiednie jedzenie sprzyja nauce i pomoże przygotować się do matury. Zabieganym licealistom Natalia Paździor, zwyciężczyni 1. edycji MasterChef Junior, proponuje smaczne i proste obiady. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza warzywny bowl z ciecierzycą, kotleciki z kalafiora z jogurtem oraz makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym. Wypróbuj jej oryginalne przepisy.
Proste, tanie, smaczne - te trzy przymiotniki najczęściej przychodzą nam na myśl, kiedy zadajemy sobie pytanie, jakie danie chcielibyśmy zjeść. Z pomocą przychodzi Daria Ładocha, prezentując przepisy na przepyszne i nieskomplikowane potrawy, których przygotowanie nie nadwyręży naszego budżetu.
Kwiaty nie tylko mogą posłużyć jako dekoracje i dodatki do wnętrz. Okazuje się, że są bardzo praktycznymi elementami natury i znajdują zastosowanie także w kuchni.
Na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiodą pierniczki. To wypieki, które nie tylko jemy w czasie świąt, ale także dekorujemy nimi choinki. Pierniczki charakteryzuje korzenny aromat, smak miodu, wspaniały zapach, a do tego piękny wygląd. Sprawdź, jak je zrobić.
Pyszne kapuśniaczki z kapustą grzybową są idealnym dodatkiem do zup lub przekąską samą w sobie. Zazwyczaj robi się je na święta i podaje z czerwonym barszczem. Sprawdź nasze proste przepisy na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego i kruchego.
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej.
Smakowicie, zdrowo i naturalnie w jednym - czy to możliwe? Ależ tak.
Kuchnia argentyńska słynie z wołowiny i steków. Będąc w Buenos Aires lub innym argentyńskim mieście, trzeba spróbować befsztyku z grilla, klasycznej parillady czy sznycla milanesa. Do tego koniecznie wino tino. Nie tylko wołowina argentyńska warta jest skosztowania. Warto skusić się na choripan con chimichurri, czyli kiełbaski z chorizo lub argentyńskie pierożki sorrentinos. Oczywiście nie można zapominać o deserach – ciasteczka alfajones lub lody z masą krówkową to tylko przykłady niezliczonych argentyńskich słodkości.
Każdy, kto choć raz próbował kuchni francuskiej, docenia bogactwo składników i kruchość ciasta, z którego robi się wypieki. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw jest tarta. Można serwować ją na wiele sposobów: z pieczarkami i porem, boczkiem, szynką, serem, brokułami lub na słodko: z rabarbarem lub sezonowymi owocami. Tartę wykonuje się z gotowego ciasta francuskiego lub samodzielnie przygotowanego spodu.
Początek grudnia to czas świątecznych przygotowań, porządków i kupowania prezentów. Już niedługo Mikołajki. Jak sprawić, aby ten dzień był wyjątkowy dla całej rodziny? Zobaczcie, najlepsze pomysły, jakie dla was przygotowaliśmy.