przepisy

    przepisy

    ... z prażonym ryżem i kaszą oraz zupa na zimno z buraków i malin to w kuchni Dzień Dobry Wakacje, pod czujnym okiem mistrza Andrzeja Polana, przygotuje aktorka Edyta Olszówka. Co wybitny kucharz i jego uczennica zaserwują nam na deser? Zobaczycie w najbliższą niedzielę!

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy, jak powiedział prowadzący program Andrzej Sołtysik, trzy Gracje - siostry, które prowadzą blog kulinarny "Menu na weekend". Gdzie nauczyły się gotować? Dlaczego postanowiły dzielić się swoimi przepisami z innymi? W naszej kuchni przygotowałay: naleśniki amerykańskie z brzoskwinią, chłodnik migdałowy z czerwoną porzeczką i kaczkę na kurkach i fasoli szparagowej. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z ich propozycji.

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządziła dziś Katarzyna Dowbor, której w gotowaniu pomagała córka Maria Dowbor-Baczyńska. Dziennikarka wyznała, że do czasu narodzin córki nigdy nawet "nie zamieszała w żadnym garnku", ale dla Marysi nauczyła się gotować i coraz bardziej jej się to podoba. Katarzyna Dowbor kocha włoską kuchnię, dlatego zaserowała nam farfale z gorgonzolą i spaghetti bolognese - dania smaczne i proste w przygotowaniu!

    W ostatniej edycji programu X Factor znalazła się pod skrzydłami Kuby Wojewódzkiego, ale wyeliminowała ją Tatiana Okupnik. Nigdy nie ukrywała, że było to dla niej bolesne. Jednak para nie poszła w gwizdek i teraz nagrywa swoją pierwszą autorska płytę. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Joanna Kwaśnik udowodniła jednak, że oprócz charyzmy i genialnego głosu posiada także głęboko skrywany talent. Przed nami zdecydowała się go odkryć. Towarzyszył jej narzeczony Ziemowit.

    Można do niej porównać piękną dziewczynę, można także ją komuś zrobić w przypływie miłości. Idelna do lodów i sorbetów. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan wziął w obroty słodkie maliny!

    Tym razem mistrz Robert Sowa przygotował kotleciki jagnięce kebab-gyros, grillowane papryki z tartym serem feta i grillowane kotlety schabowe kebab-gyros. Wypróbójcie jego przepisy!

    Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż maciej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy biało-czerwone. Choć nasza reprezentacja nie wyszła z grupy, a oczekiwania Polaków były ogromne, Monika dziękuje piłkarzom - jak mówi - za to, co było, bo były emocje, naprawdę się wzruszyłam, nawet poleciało parę niecenzuralnych słów - mówiła w Dzień Dobry TVN.

    Popularność "Ugotowanych" i "Kuchennych rewolucji" sprawiła, że już jesienią zobaczymy program "Masterchef", którego gospodarzem w USA jest Gordon Ramsay. Kucharze amatorzy będą przez kilka tygodni zmagać się z różnymi kulinarnymi zadaniami. W każdym odcinku odpadnie jedna osoba, a kto zostanie najlepszym szefem kuchni, zadecydują prowadzący program oraz dwójka jurorów. Castingi do nowego show zaczynają się już pod koniec czerwca. A w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestniczkę australijskiej edycji "Masterchef" Lindę Kowalski.

    Mistrz Robert Sowa w kuchni Dzień Dobry TVN niezmiennie grilluje. Tym razem na ruszt wziął żołądki i udka z kurczaka, które przygotował w pikantnym wydaniu. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i grillujecie razem z nim! Przekonajcie się też, jak smakuje sałatka z truskawek z pomidorami koktajlowymi i orzechami włoskimi.

    Anna Starmach zainspirowana obrazem abstrakcjonisty Wassily'a Kandinskiego "Color Study of Squares", w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na zawijańce - rolady, kajzerki i kulki ryżowe.

    Dlaczego niektóre produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a inne nie? Co jeść, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej, jak najlepszych składników odżywczych? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN kucharze: Monika Mrozowska-Szaciłlo i jej mąż Maciej.

    Lubi gotować, ale bardziej lubi jeść. Doskonale znana z "Tańca z Gwiazdami". To tam poznała Piotra Gąsowskiego, swojego obecnego partnera. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Głogowska razem z pięcioletnią córeczk Julią pokazały, jak wygląda ich codzienne śniadanie. Towarzyszył im Piotr Kucharski.

    Dziś Anna Starmach nawiązuje do kuchni amerykańskiej, bardzo prostej, dla dzieci. Proponuje sernik, bo to pierwsze cisto, które upiekła w dzieciństwie, w wersji amerykańskiej oczywiście. Czym różni się on od naszego tradycyjnego sernika? Jak samemu przygotować w domu chleb? Skorzystajcie z przepisów i porad Anny Starmach!

    Na surowo - ostre, podgrzane - słodkawe i bardziej przyjemne dla naszego podniebienia. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kalarepę i rzodkiewkę w niestandardowy i niespotykany sposób - podgrzane w zapiekance, nafaszerowane i w potrawce.

    Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.

    ... żeberka z grilla z miodem i musztardą lub włoska sałata wiosenna z jajami przepiórczymi? Na co macie ochotę? Zobaczcie, co przygotował kucharz Robert Sowa. Przygotujcie potrawy według jego przepisów!

    W Chrzanowie uchodzą za prawdziwy rarytas i regionalny przysmak. Są spuścizną po przodkach obecnych mieszkańców Chrzanowa - ziemniaki po cabańsku. Czym różnią się od śląskich prażonek, a co mają z nimi wspólnego? W studiu Dzień Dobry TVN naszym gościem był krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.

    Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!

    Sezon na rabarbar trwa krótko, warto więc go wykorzystać. A nic tak nie urozmaici naszych dań, jak to smaczne warzywo. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wyczarował z rabarbaru istne cuda!

    Andrzej Polan zainspirowany kuchnią z serialu "Przepis na życie" przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN charlottę truskawkową, pot-au-feu z młodą kapustą oraz tartę z młodych buraczków i cebuli.

    Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.

    Kucharz Robert Sowa przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne szaszłyki wegetariańskie w marynacie ziołowej, grillowane zielone szparagi w bekonie z sosem greckim i grillowane pstrągi z kaparami i chrzanem śmietankowym. Na co macie ochotę?

    Piotr Kucharski to nie tylko zdolny kucharz, ale i zapalony hodowca przypraw i ziół. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził dania okraszone miętą, rukolą, oregano. Wszystkie pochodzą z ogródka Piotra. A Wy hodujecie przyprawy czy raczej kupujecie suszone?

    Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.

    Kucharz Robert Sowa serwuje w kuchni Dzień Dobry TVN grillowane warzywa, piersi z kurczaka i wieprzowe kebabczety. Przekonajcie się sami, jak smakują grillowane biała szparagi w plastrach bekonu lub sos tzatziki z filecikami anchois i kaparami.

    W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!

    Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.