Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Ruloniki z sera z wędzonym pstrągiem, chrzanem, sałatą
Składniki:
200g sera żółtego
500 g sera białego półtłustego
150 g pstrąga wędzonego
2 szt ogórk kiszonego
Sałata zieloana masłowa
4 pomidory
Pieczywo żytnie
Koperek
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ser biały łączymy z kawałkami fileta z pstrąga, dodajemy ogórek kiszony pokrojony w kostkę koperek oraz przyprawy. Na plastry sera układamy porcję farszu, liście sałaty zielonej i zwijamy ruloniki. Podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.
Tosty serowe
Składniki:
150 g sera radamer
3 łyżeczki musztardy
100 ml śmietany 36%
Pieprz czarny
Pieczywo tostowe
Sałaty kolorowe
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy śmietanę, dodajemy plasterki sera. Mieszamy do połączenia. Dodajemy pieprz czarny i na koniec musztardę. Pieczywo tostowe układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 8 minut. Ważne, aby miały złoty kolor. Podajemy z sałatą.
Ostry pudding serowo-porowy
Składniki:
250 g ser żółty wędzony radamer
3 pory
2 bułki paryskie duże
2 szklanki mleka
4 jajka
100 g masła
Pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól
Przygotowanie:
Białe części pora kroimy w paski. Pokrojone przesmażamy na patelni z dodatkiem masła, pod koniec dodając troszkę wody. Ważne aby pory były miękkie. Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. W takiej miksturze obtaczamy pokrojoną bułkę i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym masłem. Oczywiście jedną warstwę, na to wykładamy plastry sera wędzonego , połowę przesmażonych porów, następnie ponownie plastry sera wędzonego i na koniec pozostałą bułkę. Wierzch polewamy pozostałą misturą, układamy jeszcze plastry sera gouda i na wierzch układamy cząstki masła. Wszystko wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jak normalne ciasto w temp. 190 stopni do momentu aż wierzch się pięknie zarumieni. Czas mniej więcej 25 minut.
Rolada z jajek, sera i szynki
Składniki:
10 jajek
100 ml śmietany 36%
Sól, pieprz
200 g sera żółty edamskiego
200 g szynki wędzonej
Przygotowanie:
Jajka miksujemy ze śmietaną, przyprawami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wypiekamy do momentu aż masa będzie ścięta. Na wypieczoną masę układamy plastry sera żółtego edamskiego i plastry szynki. Zwijamy roladę i kroimy w plastry.
Bułeczki z peperonatą i serem
Składniki:
200 g sera salami
2 papryki kolorowe
Cebula
Oliwa
Tymianek świeży
pieprz czarny,
4 ciabatty
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy, pozbywamy białych błonek, kroimy w paski. Na oliwie przesmażamy cebulę z tymiankiem, dodajemy paprykę chwilę smażymy i dodajemy troszkę wody. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Dusimy do momentu aż papryka będzie prawie miękka. Bułki przekrawamy na pół, kładziemy po 2 plastry sera salami. Smakuje super na zimno i na gorąco.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN