Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zapiekanka z owocami
Składniki:
3 jabłka
3 gruszki
Garść suszonych żurawin
Szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Brioszka drożdżowa
100 g płatków migdałowych
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
Budyń:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Laska wanilii
1 łyżka masła
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotuj budyń: Mleko zagotuj z cukrem (4 łyżki) i rozkrojoną laską wanilii. Żółtka wymieszaj z mąką, odlej trochę mleka, wymieszaj a następnie przelej żółtkową masę do garnka z mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Brioszkę pokrój na kromki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na ósemki, rozgrzej patelnię dodaj cukier, masło i owoce, smaż przez kilka minut. Kromki maczaj w budyniu i przekładaj do żaroodpornej formy. Między kromkami układaj kawałki owoców, rodzynki, żurawiny, wiśnie. Całość posyp płatkami migdałowymi i brązowym cukrem. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka z chilli i con carne
Składniki:
600 g mielonej wołowiny
2 cebule
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Puszka czerwonej fasoli
Czerwona papryka
100 ml bulionu warzywnego
Chili pieprz Cayenne
Ostra papryka
Słodka papryka
Oregano
Kmin Rzymski
Sól, pieprz
Naleśniki:
Szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki pszennej
Szklanka mleka
1,5- 2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
Pół łyżeczki soli
2 jaja
1 łyżka oleju
Sos:
250 ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Gałka muszkatołowa
+
70 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chilli, słodkiej i ostrej papryki. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj, smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron na jasnozłoty kolor. Aby przygotować sos beszamelowy w garnku, rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, dopraw go odrobina gałki, solą i pieprzem. Na gotowe naleśniki nakładaj farsz i zwijaj jej w rulony. Naleśniki przekładaj do żaroodpornej formy, polej sosem beszamelowym, posyp żółtym serem i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy MaćkaTypowa zapiekanka podhalańska zwana również prażuchą
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 kg cebuli
1 kg boczku
1 kg kiełbasy swojskiej
1 kg marchewki
1 kg słoniny
1 główka kapusty
1 główka czosnku
sól pieprz
Składniki:
2 kg cukinii
2 kg mięsa mielonego
1 seler naciowy
1 kg marchewki
2 kg ziemniaków
puszka pomidorów krojonych
4 szt. mozzarelli paczkowanej
tymianek/oregano
1 główka czosnku
sól pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN