Materiał promocyjny

Zapiekanki na kilka sposobów

Maciej Koźlakowski musiał odpaść wczoraj z programu "MasterChef" i "oddać fartucha", bo nie poradził sobie z przygotwaniem hamburgera, ale my w kuchni Dzień Dobry TVN przyjęliśmy go z otwartymi rękami. Wraz z jurorką Anną Starmach przygotował w Dzień Dobry TVN zapiekanki na kilka sposobów: z owocami, chilli con carne i zapiekankę podhalańską. Zobaczcie, jak "facet bez bułki" poradził sobie z gotowaniem i występem na naszej scenie!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Zapiekanka z owocami

Składniki:

3 jabłka

3 gruszki

Garść suszonych żurawin

Szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Brioszka drożdżowa

100 g płatków migdałowych

2 łyżki masła

1 łyżka brązowego cukru

Budyń:

500 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

Laska wanilii

1 łyżka masła

4 łyżki cukru 

Przygotowanie:

Przygotuj budyń: Mleko zagotuj z cukrem (4 łyżki) i rozkrojoną laską wanilii. Żółtka wymieszaj z mąką, odlej trochę mleka, wymieszaj a następnie przelej żółtkową masę do garnka z mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Brioszkę pokrój na kromki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na ósemki, rozgrzej patelnię dodaj cukier, masło i owoce, smaż przez kilka minut. Kromki maczaj w budyniu i przekładaj do żaroodpornej formy. Między kromkami układaj kawałki owoców, rodzynki, żurawiny, wiśnie. Całość posyp płatkami migdałowymi i brązowym cukrem. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zapiekanka z chilli i con carne

Składniki:

600 g mielonej wołowiny

2 cebule

Oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

Puszka czerwonej fasoli

Czerwona papryka

100 ml bulionu warzywnego

Chili pieprz Cayenne

Ostra papryka

Słodka papryka

Oregano

Kmin Rzymski

Sól, pieprz

Naleśniki:

Szklanka mąki kukurydzianej

Szklanka mąki pszennej

Szklanka mleka

1,5- 2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

Pół łyżeczki soli

2 jaja

1 łyżka oleju

Sos:

250 ml mleka

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

Gałka muszkatołowa

+

70 g tartego żółtego sera

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chilli, słodkiej i ostrej papryki. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj, smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron na jasnozłoty kolor. Aby przygotować sos beszamelowy w garnku, rozpuść masło, dodaj mąkę i powoli dodawaj mleko, gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, dopraw go odrobina gałki, solą i pieprzem. Na gotowe naleśniki nakładaj farsz i zwijaj jej w rulony. Naleśniki przekładaj do żaroodpornej formy, polej sosem beszamelowym, posyp żółtym serem i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepisy MaćkaTypowa zapiekanka podhalańska zwana również prażuchą

Składniki: 

2 kg ziemniaków

1 kg cebuli

1 kg boczku

1 kg kiełbasy swojskiej

1 kg marchewki

1 kg słoniny

1 główka kapusty

1 główka czosnku

sól pieprz

Składniki:

2 kg cukinii

2 kg mięsa mielonego

1 seler naciowy

1 kg marchewki

2 kg ziemniaków

puszka pomidorów krojonych

4 szt. mozzarelli paczkowanej

tymianek/oregano

1 główka czosnku

sól pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości