Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Drożdżowy kołacz z grzybami leśnymi i białym sosem
Składniki:
1 kg mąki
600 ml wody
przyprawa do potraw
10 g drożdży
600 g podgrzybków
300 ml śmietany 30%
150 g sera pleśniowego
oliwa
tymianek
szpinak świeży
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, wody przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Na maśle przesmażamy oprószone przyprawą do potraw plastry grzybów na złoty kolor. W rondlu zagotowujemy śmietanę, dodajemy ser pleśniowy, chwilę gotujemy do lekkiego odparowania. Na wyrośnięte ciasto ciasta wykładamy sos serowy, na sos układamy przesmażone grzyby i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Po upieczeniu kołacz skrapiamy oliwą i posypujemy liśćmi szpinaku.
Ragout wieprzowe z grzybami leśnymi + bułka domowa
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
500 g podgrzybków, borowików
4 cebule
100 g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
rosół z kury
wino białe
zioła prowansalskie
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Łopatkę kroimy w grubą kostkę, dokładnie oprószamy przyprawą do potraw. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną łopatkę. Teraz dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i grzyby. Zalewamy białym winem, chwilę odparowujemy i dodajemy rosół z kury. Dodajemy zioła prowansalskie, dusimy wszystko do miękkości.
Szpinak i rukola z borowikami, grzankami i sosem gorczycowym
Składniki:
300g borowików
rukola, szpinak
oliwa
pieczywo jasne typu ciabatta
Mmsztarda delikatesowa
miód
Sss sojowy
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy plastry borowika oprószone przyprawą do potraw, zdejmujemy je z patelni, a wrzucamy kostki pieczywa. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Borowiki i pieczywo łączymy z rukolą, szpinakiem i polewamy dresingiem z miodu, musztardy i sosu sojowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN