Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Zobacz nowy serwis kulinarny: kulinarni.pl
Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną
Składniki:
50 g suszonych grzybów
2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
200 g kiszonej kapusty
200 g kaszy gryczanej
600 g filetu z łososia, bez skóry
sól i pieprz
1 jajko, do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać ½ szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołożyć grzybów i gotować razem.
Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę. Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Barszcz z fasolą i grzybami
Składniki:
4 duże buraki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
2 kwaśne jabłka np. szara reneta
500 ml zakwasu z buraków
100 g suszonych grzybów
300 g fasoli jaś karłowy
cukier do smaku
ocet winny do smaku
pieprz i sól
majeranek
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wody i gotować około 2 godziny. W tym czasie ugotować fasolę i grzyby do miękkości.Barszcz przecedzić, dodać grzyby i fasolę. Gotować jeszcze około 30 minut. Dolać zakwas z buraków. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Świąteczna pieczeń wołowa z otrębami
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny (chudej)
250 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki tabasco
3 jajka
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka posiekanej cebuli
1 szklanka startej marchewki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Uformować kształt podłużnego klopsa i zawinąć w papier do pieczenia. (jeśli masa jest zbyt mokra, należy odstawić na chwilę aby otręby wchłonęły nadmiar płynów). Mięso ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC, piec około 30 minut. Rozwinąć papier i dopiec kolejne 15 minut
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN