Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Sernik na zimno z galaretką i żurawiną
2 x 500 g białego sera 0 % tłuszczu
1 jogurt naturalny bez cukru i 0 % tłuszczu
łyżeczka aromatu migdałowego
3-4 łyżki żelatyny
słodzik
400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
opakowanie galaretki np. truskawkowej
żurawina suszona do dekoracji
Przygotowanie:
Ser i jogurt wkładamy do sporego naczynia. Dodajemy aromat oraz słodzik rozpuszczony w minimalnej ilości ciepłej wody. Do gorącego mleka w osobnym naczyniu dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko (nie wrzątek) dodajemy do całości. Bardzo porządnie mieszamy i wlewamy do naczynia lub formy. Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Na wystudzonym serniku, delikatnie układamy żurawinę. Zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką.
Sorbet ananasowy
cały duży ananas
słodzik
1/4szklanki wody
Przygotowanie:
Ananasa bardzo porządnie obieramy uważając, by nie została nawet mała ciemna plamka od skórki. Następnie odkrajamy z środka twardą część (sam środek ananasa) i kroimy owoc na średniej wielkości kostki. Dodajemy1/4 szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej słodzikiem. Całość miksujemy blenderem ręcznym aż ananas osiągnie konsystencję musu. Możemy dodać kilka drobnych kawałków owocu. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
Super ciasteczka owsiane z ziarnami
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka mix 5 zbóż
2 łyżki siemienia lnianego lub lnu mielonego odtłuszczonego
2 łyżki zarodków pszennych
2 szklanki musu jabłkowego bez cukru
1 jajko
kilkanaście słodzików rozpuszczonych w1/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Umieszczamy wszystkie suche składniki w naczyniu i mieszamy dokładnie. W drugim naczyniu łączymy resztę produktów. Mus jabłkowy mieszamy z oliwą, jajkiem, aromatem i słodzikiem. Łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Ciasto musi wyjść gęste. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy łyżką ciasto na formę z papierem do pieczenia starając się , żeby nie były za grube i za duże. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut, najlepiej na termo-obiegu. Ciasteczka są najlepsze jak ostygną i trochę się wysuszą.
Mus czekoladowy
3 gęste jogurty bez dodatku cukru
4 ubite białka
6 łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
łyżeczka aromatu rumowego
rozpuszczony słodzik w1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki żelatyny
pół szklanki mleka 0,5 %
Przygotowanie:
Rozpuszczone w odrobinie gorącego mleka kakao mieszamy z jogurtem, dodajemy słodzik i aromat. Całość porządnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i ubijamy białka jajek, dodając szczyptę soli, by białka nie opadły czekając aż żelatyna lekko przestygnie (nie może jednak być chłodna). Dolewamy żelatynę do reszty masy i szybko ale delikatnie dodajemy białka. Pianę trzeba wmieszać delikatnie, żeby się nie rozpadła. Całość przelewamy do pojemniczka lub do salaterek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dodatkowo dekoruję miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN