Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Jabłka i gruszki pod owsianą kruszonką
Składniki:
4 jabłka
4 gruszki
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
garść suszonej żurawiny
Kruszonka:
100 g mąki
100 g masła
50 g brązowego cukru
50 g płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, schowaj do lodówki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzuć cukier, a gdy ten się rozpuści dodaj masło, wymieszaj i dodaj pokrojone owoce, duś na małym ogniu około 5 minut. Następnie przełóż zawartość patelni do małych żaroodpornych foremek. Jabłka i gruszki posyp żurawiną i pokryj kruszonką. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Batoniki owsiane
Skladniki:
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki rodzynków
50 g cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Bakalie posiekaj. Płatki podpraż na gorącej patelni. Masło, miód i cukier zagotuj w rondelku. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, masę wyrównaj, obciąż czymś ciężkim np. deską do krojenia i wstaw do lodówki na min godzinę. Po tym czasie pokrój owsiane ciasto na kształtne batoniki.
Shake bananowy z płatkami
Składniki:
2 banany
500 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki miodu
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka podprażonych wiórków kokosa
garść suszonych moreli
Przygotowanie:
Banany i morele pokrój. Wszystkie składniki wsyp do misy blendera i miksuj przez około 2 minuty.
Idealna owsianka malinowa
Składniki:
500 ml mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
laska wanilii
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru
250 g malin
świeża mięta
garść orzechów nerkowca
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mleko przelej do garnka dodaj rozkrojoną laskę wanilii i cukier, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez około 15-20 minut, pod koniec gotowanie dodaj połowę malin, podprażone płatki migdałowe i posiekane orzechy nerkowca. Podawaj z pozostałymi malinami i miętą oraz miodem.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
100 g mąki
100 g płatków owsianych
100 g brązowego cukru
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynków
Przygotowanie:
Masło rozpuść jajko rozbełtaj. Mąkę wymieszaj z mielonym orzechami, płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia. Do składników suchych dodaj masło i jajko, wymieszaj. Dorzuć rodzynki, wymieszaj raz jeszcze. Z masy lep niewielkie ciasteczka, układaj je na blasze z papierem do pieczenia, piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN