Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Makaron wypełniony karczochami, włoską mortadelą i twarogiem
Składniki:
Mąka pszenna 500g
Jajka 5szt
Karczochy 8szt
Mortadela włoska 300g
Olej z bazylią
Twaróg biały tłusty niemielony 300g
Sól, świeża mięta, natka pietruszki
Przygotowanie:
Karczochy oczyszczamy, kroimy drobno. Mieszamy z serem, mortadelą, miętą, olejem z bazylią i solą. Do farszu używamy połowy ilości produktów, pozostałe dodamy do sosu. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Z mąki, jaj, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe. Rozwałkowujemy cienko, farsz wykładamy na połowę, drugą przykrywamy. Dociskamy po całej powierzchni i widelcem gęsto nakłuwamy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty za pomocą rantu okrągłego talerza, gotujemy w wodzie. Na patelni z rozgrzanym olejem z bazylią przesmażamy pozostałą ilość mortadeli, karczochów. Dodajemy ugotowany wypełniony makaron. Całość posypujemy natką pietruszki.
Kurczak w słoneczniku, salsa z ogórka zielonego i rzodkiewki
Składniki:
Prażony słonecznik,
Żółtko,
Masło
Bułka tarta,
sól, pieprz,
musztarda rosyjska,
Szałwia, lubczyk,
Pierś kurczaka,
Olej z bazylią
Przygotowanie:
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż, sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy krótko na oleju z bazylią. Podsmażonego smarujemy musztardą rosyjską. Słonecznik łączymy z masłem, bułką tartą, żółtkami, szałwią i lubczykiem, powstałą kruszonką posypujemy wierzch podsmażonego kurczaka i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni około 10 minut.
Ogórki zielone 3szt
Rzodkiewka 2 pęczki
Woda mineralna 1szkl
Ocet winny 1szkl
Cukier 1szkl
Szpinak baby
Ogórki kroimy w cienkie plasterki ze skórką, rzodkiewkę podobnie. Wodę mineralną mieszamy z octem, cukrem i zalewamy taka miksturą ogórki i rzodkiewki. Kurczaka podajemy z salsą ogórkowo-rzodkiewkową i liśćmi szpinaku.
Gotowane warzywa z jajkiem w koszulce i delikatnym sosem
Składniki:
Marchew młoda 1 pęczek
Brokuły 1 pęczek
Kalafior 1szt
Młoda cebulka 1 pęczek
Kalarepka 2szt
Młoda kapusta 1szt
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i szczyptą cukru. Dodajemy warzywa, krótko gotujemy. Powinny być chrupiące. Wyjmujemy, odstawiamy. Jajko wbijamy na wodę z octem, gotujemy tak aby ścięło się tylko białko. Wyjmujemy z wody, układamy na papierowym ręczniku.
Żółtka 4szt
Ocet jabłkowy 50ml
Olej z bazylią 200ml
Przygotowanie:
Ocet redukujemy na palniku, do gorącego dodajemy żółtka, wszystko dokładnie ucieramy i do utartej masy dodajemy cienkim strumieniem podgrzany olej z bazylią. Warzywa wykładamy na talerz, na warzywa kładziemy jajko w koszulce i wszystko polewamy sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN