Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Miodowy jogurt z sosem jabłkowym
Składniki:
3/4 szklanki jogurtu greckiego
1 jabłko
2 łyżki płynnego miodu (spadziowego)
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka rodzynków
Jogurt wymieszaj z łyżką miodu. Jabłko obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka. Dodaj resztę miodu, cynamon i odrobinę wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Dodaj rodzynki. Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej do jabłek, dokładnie wymieszaj. Wystudź. Do miseczki wlej jogurt, na wierzchu ułóż jabłka z sosem.
Słoneczny koktajl
Składniki:
1 banan
1 mango
1 szklanka truskawek
2 pomarańcze
gazowana woda mineralna
W wysokim dzbanku zmiksuj obrany banan z mango i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Połowę odlej, do reszty dodaj truskawki i dokładnie zmiksuj. Do obu koktajli dodaj wodę gazowaną- ilość zależy od upodobań i gęstości, jaką chcemy uzyskać. Do wysokiej szklanki wlej warstwę truskawkowego koktajlu, na niego delikatnie warstwę żółtą. Podawaj od razu.
Naleśniki pełnoziarniste z pomarańczami
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
1 szklanka mleka
3 pomarańcze
1 łyżka miodu
Do podania (dowolnie): łyżka gęstego jogurtu, kilka malin…
Lekko ubij jajka, stopniowo-ciągle mieszając- wlej do nich mleko, dodaj olej. Połącz z mąką i solą. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej (ewentualnie możesz użyć odrobiny oleju rzepakowego, gdyby naleśniki przywierały). 2 pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej miód, dodaj skórkę otartą z 1 pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pozostałej sztuki, na nich ułóż plastry owoców. Smaż, aż sos się zredukuje, a pomarańcze będą miękkie. W razie konieczności dodaj odrobinę wody. Naleśniki pokryj sosem, podawaj z plastrami pomarańczy.
Bananowe babeczki bez tłuszczu
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 banany
1/2 szklanki jogurtu 0% tłuszczu
1/2 łyżeczki cynamonu
W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę.
W drugiej połącz jogurt z jajkiem i rozgniecionymi (widelcem) bananami. Wymieszaj składniki mokre z suchymi, ciastem napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut w 180 oC.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN