przepisy

    przepisy

    Dziś "Tłusty Czwartek". Dlatego w naszej kuchni nie mogło zabraknąć pączków! Przygotował je Brat Salezy, franciszkanin, kucharz z klasztoru na Górze św. Anny. Odwiedził nas także ks. Andrzej Hanich- autor książki kulinarnej zawierającej 2200 przepisów! Zobaczcie, jak udało mu się je zebrać!

    Sprzedał już bilety na wszystkie zaplanowane koncerty. Jego przebój ma już 10 milionów odsłon w Internecie, a debiutancka płyta pokryła się złotem. W kuchni Dzień Dobry TVN "ciacho" piecze ciacha, czyli Rafał Brzozowski i ciasto czekoladowe! I to w towarzystwie młodszego brata, Adama.

    I nie jest to Andrzej Polan, ale ananas:) W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem owoc w roli głównej!

    Ewelina Wojtasik prowadzi blog kulinarny i uwielbia gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pasty do smarowania pieczywa - z dyni, z pomidorów i z zielonego groszku. Wspaniała alternatywa dla gotowych "mazideł". Smacznego!

    Musi być rozgrzewająca, energetyczna, a przede wszystkim smaczna. Kuchnia dla narciarzy to wyjątkowe wyzwanie. Podołała temu wyzwaniu Basia Ritz, czyli pierwsza polska Masterchef. Jak czuje się od momentu, kiedy stała się rozpoznawalna?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościem była Kinga Paruzel, finalistka programu „Masterchef”. Przygotowała potrawy, których głównym składnikiem były orzechy, tak nieocenione i niedocenione w naszej kuchni. Brownies z orzechami, beza z orzechami i gruszką: oraz quesadillas z orzechami. Spróbujcie!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Muskała i niedocenione warzywa. Jak smakują cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami, zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem, a także krem marchewkowy z imbirem i cynamonem? Przekonajcie się korzystając z przepisów naszego dzisiejszego kucharza!

    W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.

    Kościół prawosławny - drugi po względem liczebności w Polsce. 6 stycznia obchodzona jest Wigilia Świąt Bożego Narodzenia według kalendarza juliańskiego. Jak wyglądają przygotowania do tego wielkiego święta zapytaliśmy Żorę Koroliowa i jego piękną żonę Annę. Czy ich córeczka Sonia dostała już prezenty?

    Na co dzień łączy swoje dwie największe pasje: muzykę i gotowanie. Na swoim blogu umieszcza utwory jazzowe, które oddają charakter jego ulubionych potraw. Nie udało mu się zostać polskim Masterchefem, ale zaprzyjaźnił się z jednym z jurorów- Michelem Moranem, pod którego skrzydłami uczył się tajników dobrego gotowania. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, czego się nauczył.

    Tomasz Woźniak, który prowadzi kulinarny blog, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na karnawał: carpaccio wołowe, kaczkę po pekińsku oraz chlebowy pudding z karmelem. Skorzystajcie z jego przepisów! Co poczuł Marcin Prokop, gdy Tomasz Woźniak opowiadał o swoich potrawach?

    Maciej Szaciłło w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy według przepisów z książki kucharskiej dla przedszkolaków. Te potrawy może zrobić każdy z Was ze swoim dzieckiem, dobrze bawiąc się przy tym. Polecamy zupę ogórkową z soczewicą, bułki orkiszowe, kisiel gruszkowy, pierogi z mąki razowej z kaszą gryczaną i krem z dyni z mleczkiem kokosowym.

    Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!

    Sylwester bez wyżerki to żaden sylwester - uważa Marcin Prokop. Dlatego Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN proponuje proste w przygotowaniu, ale sycące przekąski na stywestrowy wieczór, tak byśmy się nie napracowali! Przygotujcie żeberka jagnięce z rozmarynem i pieczonymi ziemniaczkami, pałki kurczaka w miodzie i rogaliki z powidłami wedlug przepisów Anny Starmach.

    Wrażliwy przystojniak, który uwodzi głosem. Kiedy odkłada mikrofon przygotowuje najlepszą na świecie pizzę. Jednym słowem – ideał. Uwaga- zajęty! W kuchni Dzień Dobry TVN gościem był Marcin Spenner ze swoją narzeczoną, Małgosią. Kim jest dziewczyna, którą pokochał Marcin?

    W serialu „Na Wspólnej” wcieliła się w rolę zbuntowanej i niepokornej nastolatki. Prowadzi videobloga o kulinarnych inklinacjach. Niedawno się zaręczyła. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Wierzbicka gościła ze swoimi dwiema największymi miłościami: narzeczonym Maćkiem i... szpinakiem. Pokazała także pierścionek zaręczynowy!

    Jeśli po świętach Wasza lodówka świeci pustkami, szef kuchni Andrzej Polan ma dla Was propozycje potraw w sam raz na przedsylwestrowy weekend - zrób dla siebie i dla całej swojej rodziny polędwiczki wieprzowe, zapiekankę z cukinii oraz babeczki z szynką. Gwarantujemy niepowtarzalne doznania smakowe!

    W kuchni Dzień Dobry TVN urzędowały dziś dwie Renaty: ekomama Reni Jusis i Renata Rusnak, szefowa zdrowej kuchni opartej na roślinach. W trzy godziny przygotowały dwanaście ekologicznych potraw na wigilijny stół. Skorzystajcie z ich przepisów!

    Tym razem Maciej Nowak przestawił dzionie rakowskie. To potrawa sporządzona z nieapetycznych części zwierząt, ale wyśmienicie smakująca. Wywodzi się z kuchni żydowskiej, podoba do kaszanki, lecz bardziej mdła. Czym jeszcze można nafaszerować zwierzęce jelita?

    Poznajcie sekretny przepis Piotra Kucharskiego na okrągły makowiec, zwany kranzem. Ten makowiec koniecznie powinien się znaleźć na Waszym świątecznym stole! Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także świąteczny sernik i miękkie, pachnące imbirem, pierniki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś, za sprawą mistrza Andrzeja Polana, suszonymi grzybami i makiem. Polecamy przepisy Andrzeja, bo mogą Was zainspirować do przygotowania na Wigilę niby tych samych, a jednak smakujących trochę inaczej potraw. Co powiecie na gulasz z suszonych grzybów z kapustą włoską, paluchy drożdżowe z makiem, pieczone uszka z kaszą gryczaną i kokardki z ciasta z grzybami?

    Nowy serwis kulinarny ruszył z kopyta! Kulinarni.pl to zindywidualizowany, responsywny i odmienny od dotychczasowych internetowy serwis kulinarny. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Dominik Stachowiak przygotowali potrawy, na które przepisy znajdziecie we wspomnianym serwisie internetowym. Czy Marcin Wyrostek pomaga w przyrządzaniu wigilijnych potraw oraz co robił tydzień temu robił (i jadł!) w Azerbejdżanie?

    Inspiracją do stworzenia bloga była książka kucharska z 1940 wydana w Generalnej Guberni - "Tanio, szybko, zdrówko". Oprócz tego, że książka kucharska jest doskonałym poradnikiem domowym jest też kopalnią wiedzy na temat języka, który od chwili wojny znacznie ewaluował. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Joanna Krysińska, która prowadzi rzeczony blog.

    Kucharz Andrzej Polan przygotował dla Was w Dzień Dobry TVN kilka propozycji rybnych, jak mówi, czyli potraw z rybą w roli głównej. Sum w kapuście, w pieczarkach i gorczycy, z ogórkami i pieczony - to kulinarne wariacje mistrza Polana na temat suma. Lubiecie ryby? Andrzej Polan tym wszystkim, którzy nie przepadają za karpiem na Wigilę, proponuje właśnie suma.

    Święta Bożego Narodzenia już za dwa tygodnie, a to oznacza, że w naszych kuchniach wkrótce pachnieć będzie kapustą, grzybami, grochem, makiem i karpiem. Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje sekretne przepisy na pierogi z grochem na kapuście smażonej, łazanki z kapustą i grzybami dla tych, którzy pierogów nie lubią lepić oraz struclę drożdżową z kapustą i grzybami.