Wieniec z nadzieniem szpinakowym (wegetariański)
Składniki:
500 g mąki pszennej
180 g masła
3 jajka (M)
1.5 łyżki śmietany
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
1 opakowanie liści szpinaku baby (150-200 g)
2 ząbki czosnku
1 średnia papryka czerwona
10 suszonych pomidorów z zalewy
Kulka sera mozzarella 120 g
20 zielonych oliwek
100 g orzeszków piniowych
3 łyżki majonezu
1 jajko
3 łyżki utartego parmezanu
Przygotowanie: Zmieszaj składniki na ciasto. Zagnieć. Odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przesmaż szpinak z czosnkiem, dodaj drobno posiekaną paprykę, oliwki, posiekane suszone pomidory. Podduś wszystko przez 5 minut. Przełóż do miski i dodaj utartą mozzarellę, majonez, jajko i posiekane orzeszki piniowe. Jeżeli lubisz, dodaj 2 szczypty pieprzu. Wyjmij ciasto. Rozwałkuj je i potnij na identyczne trójkąty. Ułóż je tak aby podstawy składały się w okrąg, a kąty u podstaw na siebie zachodziły. Wyłóż farsz i zawiń trójkąty na farszy tak, aby stworzyły wieniec. Posmaruj ciasto na wierzchu rozkłóconym jajkiem i posyp parmezanem. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.
Zupa z czerwonego curry (wegan)
Składniki:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka utartego świeżego imbiru
2-3 łyżki pasty czerwonego curry
1 główka bok choy
1 duża marchew
1 litr wywaru warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
½ łyżki sosu rybnego
½ łyżki brązowego cukru
Makaron ryżowy
Dodatki:
½ czerwonej cebuli
1 limonka
Świeża kolendra
Sriracha
Przygotowanie: Do rondla wlej olej, dodaj przeciśnięty czosnek, imbir i pastę curry. Przesmaż wszystko przez około minutę. Dodaj posiekane liście bok choy (zielone końce zostaw na później) i pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Dolej wywar warzywny. Zagotuj. Dolej mleko kokosowe oraz sos rybny z brązowym cukrem. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodaj zielone końcówki bok choy. Ugotuj makaron ryżowy. Serwuj obficie posypane kolendrą, posiekaną cebulą i dla uzyskania ostrego smaku – srirachą.
Wegańskie pancakes z owocami
Składniki:
180 g mąki pszennej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek syropu klonowego
2 łyżki octu jabłkowego
200-220 ml mleka migdałowego
4 łyżki oleju rzepakowego
(ewentualnie można dodać łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki kardamonu i skórkę z pomarańczy).
Do serwowania syrop klonowy i owoce (figi, maliny, morele, kiwi, winogrona, borówka amerykańska i liście melisy)
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i polej delikatnie olejem. W misce zmieszaj wszystkie składniki na placki (powinna być konsystencja gęstej śmietany). Wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię na małym/średnim ogniu. Smaż z każdej strony po ok. 30 sekund. Serwuj z owocami, syropem klonowym i uśmiechem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN