Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Zielony koktajl
Składniki:
1 szklanka posiekanego szpinaku,
2-3 słodkie jabłka np. alwa pokrojone na kawałki,
1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone na kawałki,
1 cytryna obrana ze skóry i pokrojona na kawałki
woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładki koktajl. Gęstość napoju regulować dodając więcej lub mniej wody.
Twarożek z migdałów
Składniki:
1 szklanka namoczonych wcześniej migdałów (żeby nie bawić się w obieranie mogą być to blanszowane migdały, bez skórki),
woda,
sok z kiszonych ogórków,
1-2 kiszone ogórki,
sól, pieprz
Dodatki: czosnek, rzodkiewka, szczypiorek, świeży tymianek i inne ulubione zioła, KIEŁKI !!! (rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny)
Przygotowanie:
Migdały zblendować z dodatkiem wody na gładki serek. Do smaku przyprawić sokiem z ogórków i/lub ogórkami kiszonymi.
W zależności od upodobań do tak przygotowanego twarożku dodać ulubione dodatki. Podawać z razowym chlebkiem, kiełkami.
Zupa szpinakowa z warzywami
Składniki:
Bulion warzywny:
1 duża cebula,
2 średnie marchewki,
pół selera,
1 pietruszka,
kawałek pora,
2 listki laurowe,
3 ziela angielskie,
świeży lubczyk/
150 g świeżego szpinaku,
4- 5 pieczarek,
3-4 ziemniaki,
1,5 szklanki ugotowanej wcześniej białej małej fasolki lub 1 puszka białej małej fasolki
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
1-2 ząbki czosnku,
sok z cytryny,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa na bulion obrać, przekroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na małīm ogniu pod przykryciem około 30-40 minut. Gotowy bulion odcedzić i ponownie zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki oraz komosę. Gotować, aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać szpinak rozdrobniony za pomocą blendera, fasolkę oraz ugotowaną i pokrojoną marchewką (tę z bulionu) . Całość zagotować przyprawić czosnkiem solą, pieprzem sokiem z cytryny.
Wiosenna sałatka z pomarańczowym dressingiem
Składniki:
Mix ulubionej zieleniny: rukola, sałata rzymska, roszponka, szpinak
kiełki soczewicy i innych strączkowych,
kiełki słonecznika,
lekko podprażone orzeszki piniowe lub migdały,
dressing:
2 obrane i pokrojone pomarańcze,
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich wcześniej namoczonych,
2 namoczone wcześniej daktyle,
1,5 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1-2 łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżeczki musztardy Dijon,
1 malutki ząbek czosnku,
sól do smaku,
woda (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na dressing zblendować na gładki sos. Aby uzyskać nieco rzadszy sos należy dodać nieco wody. Sałaty pokroić na mniejsze części wymieszać z kiełkami, polać dressingiem i posypać orzeszkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN