Kurczak, królik i dorsz atlantycki

... czyli wiosenny, lekki obiad w wykonaniu mistrza Andrzeja Polana, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował królika w białym winie i śmietanie, domowe papardelle z sosem z kurczaka i brokułów oraz rybę kąpaną w warzywach. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja!

Zdjęcie: Jan Bielecki/ East News

Królik w białym winie i śmietanie

Składniki:

6 króliczych skoków

2 cebule

150 ml białego wina

8 młodych ziemniaków

olej z czosnkiem i bazylią

150 ml śmietany 36%

rozmaryn świeży, tymianek świeży

marchew, pietruszka, seler

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Mięso królika marynujemy w pokrojonych warzywach, pieprzu, soli, świeżych ziołach. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i bazylią, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso królika wraz z warzywami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu do królika dodajemy wino, świeże zioła, smażymy i odparowujemy. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Domowe papardelle, sos z kurczaka i brokułów

Składniki:

200 g mąki razowej

200 g mąki pszennej

4 jajka

2 łyżki oleju z bazylią

Przygotowanie:

Z mąki pszennej, żytniej, jajek, ciepłej wody oraz oleju kujawskiego z bazylią, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe, rozwałkowujemy i kroimy w paski 1,5cm szerokości. Makaron rozsypujemy na posypanej mąką stolnicy i lekko przesuszamy.

4 udka kurczaka

150 ml białego wina

1 biała rzodkiew

2 sztuik świeżych brokułów

2 cebule

10 młodych marchewek

świeży rozmaryn, szałwia świeża

Oliwa z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Skórę z udek zdejmujemy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy na mocno złoty kolor. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, białą rzodkiew, świeży rozmaryn i szałwię. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, zalewamy winem, jeszcze sól, pieprz i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy upieczone na złoty kolor skórki z kurczaka. Brokuły gotujemy i dodajemy do sosu z kurczaka. Makaron gotujemy dodajemy do sosu, mieszamy i zajadamy się.

Ryba kąpana w warzywach

Składniki:

500 g filetu z dorsza atlantyckiego

200 ml wody

200 ml białego wina

Olej z czosnkiem

1 opakowanie pomidorków cherry

4 łodygi selera naciowego

1 pęczek młodej marchewki

4 ziemniaki

100 g czarnych oliwek

natka pietruszki , liść laurowy

sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Rybę kroimy w nieduże porcje. Na patelnię wlewamy olej z czosnkiem, wodę, wino białe. Podgrzewamy, dodajemy pokrojone w plastry cienkie ziemniaki, pozostałe warzywa i rybę. Pomidory cherry przekrawamy i kładziemy przecięciem do patelni. Gotujemy rybę do miękkości, wyjmujemy ją, a sos gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i sos zgęstnieje. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem i olejem kujawskim z czosnkiem.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości