Zdjęcie: Jan Bielecki/ East News
Królik w białym winie i śmietanie
Składniki:
6 króliczych skoków
2 cebule
150 ml białego wina
8 młodych ziemniaków
olej z czosnkiem i bazylią
150 ml śmietany 36%
rozmaryn świeży, tymianek świeży
marchew, pietruszka, seler
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Mięso królika marynujemy w pokrojonych warzywach, pieprzu, soli, świeżych ziołach. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i bazylią, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso królika wraz z warzywami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu do królika dodajemy wino, świeże zioła, smażymy i odparowujemy. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Domowe papardelle, sos z kurczaka i brokułów
Składniki:
200 g mąki razowej
200 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki oleju z bazylią
Przygotowanie:
Z mąki pszennej, żytniej, jajek, ciepłej wody oraz oleju kujawskiego z bazylią, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe, rozwałkowujemy i kroimy w paski 1,5cm szerokości. Makaron rozsypujemy na posypanej mąką stolnicy i lekko przesuszamy.
4 udka kurczaka
150 ml białego wina
1 biała rzodkiew
2 sztuik świeżych brokułów
2 cebule
10 młodych marchewek
świeży rozmaryn, szałwia świeża
Oliwa z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Skórę z udek zdejmujemy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy na mocno złoty kolor. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, białą rzodkiew, świeży rozmaryn i szałwię. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, zalewamy winem, jeszcze sól, pieprz i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy upieczone na złoty kolor skórki z kurczaka. Brokuły gotujemy i dodajemy do sosu z kurczaka. Makaron gotujemy dodajemy do sosu, mieszamy i zajadamy się.
Ryba kąpana w warzywach
Składniki:
500 g filetu z dorsza atlantyckiego
200 ml wody
200 ml białego wina
Olej z czosnkiem
1 opakowanie pomidorków cherry
4 łodygi selera naciowego
1 pęczek młodej marchewki
4 ziemniaki
100 g czarnych oliwek
natka pietruszki , liść laurowy
sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Rybę kroimy w nieduże porcje. Na patelnię wlewamy olej z czosnkiem, wodę, wino białe. Podgrzewamy, dodajemy pokrojone w plastry cienkie ziemniaki, pozostałe warzywa i rybę. Pomidory cherry przekrawamy i kładziemy przecięciem do patelni. Gotujemy rybę do miękkości, wyjmujemy ją, a sos gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i sos zgęstnieje. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem i olejem kujawskim z czosnkiem.
Wejdź także na: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN