Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D
Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.
Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami, jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta oraz placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami - te smakowite dania na bazie kurczaka przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan oraz finaliści konkursu Mister Polski: Hubert Hawryluk, Rafał Jonkisz, Kamil Knut.
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na pyszne i zdrowe śniadanie. Na naszym stole pojawiły się takie smakołyki jak puszysty omlet z owocami, bułeczki ze szpinakiem czy racuszki serowo-dyniowe.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne dania z kalafiorem. Na stole pojawiły się: pieczony kalafior z pomidorami, serem i suchą krakowską; curry z kalafiora oraz mięso wieprzowe z kalafiorem zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą. Smacznego!
Dziś w naszej kuchni królują kurki. Mistrz kuchni poleca kurkowe pyszności, które isą idealne w sam raz na nadchodzące jesienne dni. Grzanki z kurkami otoczone w jajku z całą pewnością będą smacznym akcentem na poczatek dnia. Zobaczcie, jakimi pomysłami i przepisami na kurki podzielił sie z nami Andrzej Polan.
Każdy lubi bób! Dlatego też dziś, do kuchni Dzień Dobry Wakacje, zaprosiliśmy Andrzeja Polana by zdradził nam kilka swoich sposobów na bób idealny. Ile czasu powinniśmy go gotować, jak go "dosmaczyć" i co warto dodać do garnka podczas gotowania bobu? Zobaczcie!
Gofry to nieodzowny element wakacji, a że lato tuż tuż Andrzej Polan zaproponował nam kilka gofrowych propozycji. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował klasyczne gofry z frużeliną truskawkową oraz czekoladowe gofry z karmelem i malinami. Wytrawnym akcentem w kuchni Andrzeja był dziś gofry zapiekane z serem i szynką. Którą wersję wybieracie? Na słodko czy na ostro?
W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.
W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN duet: Andrzej Polan i Ewa Kasprzyk! Wspólnie przygotowali trzy pyszne dania na bazie makaronu: spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce, penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą i farfalle w pomidorach z pieca. Smacznego!
Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.
Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!
W kuchni Dzięń Dobry TVN zdrowo i kolorowo. Ambasadorowie akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka przygotowali pyszne dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa. Na stole pojawiły się: kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.
Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali kilka propozycji na zdrowe śniadanie, między innymi omlet puszysty z jagodami i maślanką, pasztet z soczewicy z grzankami, kiełkami brokułów, pomidory pieczone z chrupiącą sałatką z kaszy jaglanej i wiosennych warzyw oraz konfiturę z jabłek i tymianku z twarogiem wędzonym. Andrzej i Kasia opowiedzieli także, jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zdradzili dlaczego warto pić soki.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Alżbeta Lenska i Andrzej Polan. Przygotowali dania, które można postawić na wielkanocnym stole. Oto one: pascha z mleka zsiadłego z bakaliami, quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem oraz rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek.
W kuchni Dzień Dobry TVN sposoby na świąteczne jaja. Ze sklepu czy te od gospodyni? Które lepsze? Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Po co przelewać je wrzątkiem? W dzisiejszej jajecznej kuchni Andrzeja, tradycyjne wielkanocne potrawy, a więc jajka faszerowane, jajecznica wielkanocna, jajka z szynką i chrzanem, czy obwarzanek z łososiem i kremowym serkiem.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!
Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? W mikrofalówce, a może w kąpieli wodnej? Jak rozłożyć cienkie i rzadkie ciasto na blasze? Co zrobić, by ciasto z glazurą nie straciło połysku oraz jak ustrzec się przed zwarzeniem domowego majonezu? Podpowiada w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, który również przygotował kilka smakołyków m.in.: mus czekoladowy z polskimi owocami i kruszonką owsianą, kalafiora z plastrami choriso, jajkiem w koszulce i majonezem domowym, smażoną pietruszkę, a także puree z brokułów z pieczonym kurczakiem.
Jej początek świętujemy nawet w naszej kuchni. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN dawno niewidziany Andrzej Polan, który zainspirowany pogodową aurą przygotował wiosenne menu. W nim między innymi: jajka w koszulkach, królik w winie, ciasto serowe z cytrynową miętą. Aż ślinka cieknie, smacznego!
Z pewnością macie jeszcze zapasy przetworów w słoikach w swoich spiżarniach, które możecie wykorzystać do przygotowania pysznych i oryginalnych dań. Skorzystajcie z przepisu Andrzeja Polana na: pikle z ogórka smażone z polędwicą wieprzową, jabłkami, ostrym sosem z miodu i gorczycy, marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka, warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą oraz marynowanego buraka pieczonego z wędzoną makrelą.
Jak mówi Dorota Wellman - trzeba Polana, by z ziemniaka zrobić kulinarne arcydzieło. Mistrz Andrzej Polan udowadnia w kuchni Dzień Dobry TVN, że ze zwykłych ziemniaków można przygotować niezwykłe potrawy. Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety z ziemniaków, a na deser ziemniak przytulony przez "francuza" - to propozycje kucharza Andrzeja Polana. A kto z Was lubi placki ziemniaczane?
W naszej kuchni króluje dziś groch włoski, czyli ciecierzyca. Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką, ciecierzyca z dynią i chorizo, podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem - te potrawy poleca mistrz Andrzej Polan, który zachęca do kupowania surowej ciecierzycy.
Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan pokazał, jak przygotować smakowite potrawy z zimowych warzyw. Na stole pojawiły się: krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw; pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki; archew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa oraz buraki w cieście. Smacznego!
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował potrawy z jabłek. Na lepsze trawienie po świętach i sylwestrze. A zatem: kurcze w jogurcie, jabłkach w ziołach, lekkie i dietetycznie, zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru oraz jabłka pieczone przy kominku. Smacznego!