Paprykarze drożdżowe z rozmarynem
Składniki:
1 kg mąki
200 ml Oliwy
150 ml mleka
300 ml wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
100 g drożdży
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz:
4 papryki czerwone
2 cebule czerwone
rozmaryn świeży lub suszony
100 g orzechów laskowych
pieprz
sól
1 jajko
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę. Jeszcze rozmaryn, orzechy laskowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na drożdżowe placki i pieczemy w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 min.
Batony rabarbarowe
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
4 laski rabarbaru
2 op. cukru wanilinowego
4 jajka
Przygotowanie:
ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy na paski, każdym paskiem owijamy rabarbar, kroimy na krótsze kawałki, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem wanilinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, pieczemy ok. 15 min.
Tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami
Składniki:
1 pęczek szparagów zielonych
4 ziemniaki gotowane młode
50 masła
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek koperku
3 plastry szynki dojrzewającej
10 jajek
2 łyżki jogurtu greckiego
1 op. pomidorów cherry
50 g sera dojrzewającego typu bursztyn
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy cebulę dymkę, pokrojoną drobno szynkę dojrzewającą. Dodajemy pokrojone łodyżki szparagów, łebki odstawiamy. Następnie dodajemy pokrojone na plastry gotowane ziemniaki, a na sam już koniec pomidorki. Chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy przesmażone warzywa, posiekany drobno koperek, mieszamy i przekładamy na patelnię. Łyżką odsuwamy od brzegów omleta, tak aby masa ze środka spływała na brzegi, w ten sposób omlet będzie się dosmażał idealnie. Kiedy tylko omlet będzie prawie gotowy, wierzch posypujemy tartym serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN