Spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce
Składniki:
1 op. makaronu spaghetti
2 pęczki szparagów zielonych
150 g pieczarek
olej rzepakowy
2 łyżki masła klarowanego
3 szalotki
1 pęczek kopru
sól
pieprz czarny
ocet jabłkowy
5 jajek
150 g parmezanu
10 plastrów boczku wędzonego
Na patelni na oleju z dodatkiem niedużej ilości masła klarowanego przesmażamy szalotkę i dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do momentu aż odparują. jajko gotujemy w osolonej i zakwaszonej octem wodzie, odcedzamy. Boczek wykładamy na papier pergaminowy i wypiekamy chipsy w piekarniku. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, od momentu zagotowania, 4 minuty przed wyjęciem makaronu dorzucamy szparagi. Odcedzamy i dodajemy do przesmażonych pieczarek. Dosypujemy tartego sera. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, sporą ilość kopru. Na wierzch wykładamy jajko w koszulce, posypujemy wiórkami parmezanu lub bursztynu. Dekorujemy chipsami z boczku.
Makaron penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą
1 op. makaronu penne
700 g fasolki szparagowej zielonej
świeży cząber
2 szalotki
2 łyżki masła klarowanego
200 ml śmietany 30%
pieprz
sól
2 mozzarelle w zalewie
3 kromki pieczywa rustykalnego
bazylia świeża
Fasolkę przekrawamy na długość zbliżoną do makaronu. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i świeżego cząbru. Do wody wrzucamy makaron, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu od momentu zagotowania. Do wody z makaronem wrzucamy również fasolkę szparagową. Na patelni w między czasie przesmażamy na maśle szalotkę, dodajemy śmietanę i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Przyprawiamy dodatkowo kilkoma posiekanymi listkami cząbru, solą i pieprzem czarnym. Odcedzamy makaron, dodajemy do sosu na patelni, dokładnie mieszamy i w trakcie dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę. Wierzch posypujemy pokrojoną drobno bazylią i drobnymi grzankami z pieczywa.
Farfalle w pomidorach z pieca
1 op. makaronu farfalle
8 pomidorów polskich
1 pęczek włoszczyzny młodej
2 ząbki czosnku
bazylia świeża
natka pietruszki
10 plastrów szynki dojrzewającej
150 g sera parmezan lub bursztyn
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml. mleka
4 jajka
ser mozzarella w zalewie
Na olej przesmażamy czosnek, podrumienimy, usuwamy go z patelni i dodajemy włoszczyznę pokrojoną i pomidory, wszystko dusimy do miękkości, podlewając delikatnie woda. Miksujemy na jednolity sos. Do sosu dodajemy pokrojoną drobno szynkę dojrzewającą. Doprawiamy posiekaną bazylią, natką, solą i pieprzem. Na maśle przesmażamy mąkę, zalewamy wrzącym mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. po zagotowaniu, lekkim przestudzeniu łączymy z żółtkami i ubitą pianą z białek. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu od momentu zagotowania. Makaron odcedzamy dodajemy do sosu, jeszcze pokrojoną mozzarellę i połowę tartego sera dojrzewającego. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy puszystym beszamelem, posypujemy tartym serem i wstawiamy do zapieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN