Pascha wielkanocna z mleka zsiadłego z bakaliami
Składniki:
2 l mleka 3.2% niepasteryzowanego
500 ml mleka zsiadłego
6 jajek
200 g masła
60 g ksylitolu Sante
4 cytryny
1 laska wanilii
rodzynki Sante
śliwki suszone Sante
morele Sante
żurawina Sante
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, dodajemy mleko zsiadłe wymieszane z jajkami, chwilę gotujemy i przecedzamy przez gęste sitko. Najlepiej użyć dodatkowo ściereczki lnianej. Odciskamy, masło miksujemy, dodajemy ziarenka z przeciętej laski wanilii, ksylitol i odciśnięty domowy ser. Na koniec dodajemy bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu dekorujemy bakaliami.
Ksylitol:
- jako naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy,
- zawiera prawie dwa razy mniej kalorii oraz 14-krotnie niższy indeks glikemiczny,
- w przeciwieństwie do cukru, nie obniża pH w jamie ustnej dzięki czemu przeciwdziała próchnicy,
- polecany w szczególności dla osób chorujących na cukrzycę, jak również dbających o linię.
Quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem
Składniki:
1 szkl. kaszy quinoa Sante
ok. 2 szkl. soku jabłkowego
pęczek rzodkiewki
pęczek botwinki
2 grapefruity różowe
2 dojrzałe avocado
sól himalajska różowa Sante
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Kaszę Quinoa zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę. Odcedzamy i wrzucamy do gotującego się soku jabłkowego z dodatkiem szczypty różowej soli himalajskiej. Gotujemy aż kasza stanie się szklista przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jedno avocado zgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z grapefruita, odrobiną oleju oraz szczyptą różowej soli himalajskiej. Drugie avocado kroimy na ćwiartki (lub rwiemy na kawałki). Rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do zimnej wody. Buraki młode kroimy w plastry i, podobnie jak rzodkiewkę, umieszczamy w zimnej wodzie. Ugotowaną kaszę podajemy z wszystkimi dodatkami, robiąc ładną kompozycję.
Quinoa:
- jest naturalnym produktem bezglutenowym
- jest źródłem wysokiej jakości białka, może stanowić pełnowartościową alternatywę dla mięsa, ze względu na profil aminokwasowy, dlatego quinoa jest niezwykle ważnym produktem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale nie tylko.
Dodatkowo jest także bardzo cennym źródłem wapnia i żelaza
- posiada niski indeks glikemiczny.
Rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 seler korzeń
6 jajek
100 g amarantusa Sante
1 łyżeczka ksylitolu Sante
pęczek koperku
100 g masła
sól himalajska różowa Sante
pieprz
rodzynki Sante
Przygotowanie:
Masło ucieramy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy ugotowanego i zmiksowanego selera oraz mąkę z amarantusa. Białka ubijamy na sztywno z różową solą himalajską i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy i dodajemy na koniec rodzynki i posiekany koperek. Pierś z kurczaka rozcinamy i delikatnie rozklepujemy. Wkładamy farsz, zwijamy roladę i owijamy ją folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 180 st. C.
Amarantus:
- podobnie jak quinoa: źródło białka o wysokiej wartości biologicznej,
- naturalnie bezglutenowy i lekkostrawny,
- dodatkowo jest także źródłem skwalenu – lipidu opóźniającego procesu starzenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN