Pascha wielkanocna i inne pyszności

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Alżbeta Lenska i Andrzej Polan. Przygotowali dania, które można postawić na wielkanocnym stole. Oto one: pascha z mleka zsiadłego z bakaliami, quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem oraz rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek.

Pascha wielkanocna z mleka zsiadłego z bakaliami

Składniki:

2 l mleka 3.2% niepasteryzowanego

500 ml mleka zsiadłego

6 jajek

200 g masła

60 g ksylitolu Sante

4 cytryny

1 laska wanilii

rodzynki Sante

śliwki suszone Sante

morele Sante

żurawina Sante

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy mleko zsiadłe wymieszane z jajkami, chwilę gotujemy i przecedzamy przez gęste sitko. Najlepiej użyć dodatkowo ściereczki lnianej. Odciskamy, masło miksujemy, dodajemy ziarenka z przeciętej laski wanilii, ksylitol i odciśnięty domowy ser. Na koniec dodajemy bakalie. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu dekorujemy bakaliami.

Ksylitol:

  • jako naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy,
  • zawiera prawie dwa razy mniej kalorii oraz 14-krotnie niższy indeks glikemiczny,
  • w przeciwieństwie do cukru, nie obniża pH w jamie ustnej dzięki czemu przeciwdziała próchnicy,
  • polecany w szczególności dla osób chorujących na cukrzycę, jak również dbających o linię.

Quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem

Składniki:

1 szkl. kaszy quinoa Sante

ok. 2 szkl. soku jabłkowego

pęczek rzodkiewki

pęczek botwinki

2 grapefruity różowe

2 dojrzałe avocado

sól himalajska różowa Sante

kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Kaszę Quinoa zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę. Odcedzamy i wrzucamy do gotującego się soku jabłkowego z dodatkiem szczypty różowej soli himalajskiej. Gotujemy aż kasza stanie się szklista przez ok. 30 min. na wolnym ogniu. Jedno avocado zgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z grapefruita, odrobiną oleju oraz szczyptą różowej soli himalajskiej. Drugie avocado kroimy na ćwiartki (lub rwiemy na kawałki). Rzodkiewkę kroimy w bardzo cienkie plasterki i wrzucamy do zimnej wody. Buraki młode kroimy w plastry i, podobnie jak rzodkiewkę, umieszczamy w zimnej wodzie. Ugotowaną kaszę podajemy z wszystkimi dodatkami, robiąc ładną kompozycję.

Quinoa:

  • jest naturalnym produktem bezglutenowym
  • jest źródłem wysokiej jakości białka, może stanowić pełnowartościową alternatywę dla mięsa, ze względu na profil aminokwasowy, dlatego quinoa jest niezwykle ważnym produktem dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale nie tylko.

Dodatkowo jest także bardzo cennym źródłem wapnia i żelaza

  • posiada niski indeks glikemiczny.

Rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 seler korzeń

6 jajek

100 g amarantusa Sante

1 łyżeczka ksylitolu Sante

pęczek koperku

100 g masła

sól himalajska różowa Sante

pieprz

rodzynki Sante

Przygotowanie:

Masło ucieramy z ksylitolem i żółtkami. Dodajemy ugotowanego i zmiksowanego selera oraz mąkę z amarantusa. Białka ubijamy na sztywno z różową solą himalajską i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy i dodajemy na koniec rodzynki i posiekany koperek. Pierś z kurczaka rozcinamy i delikatnie rozklepujemy. Wkładamy farsz, zwijamy roladę i owijamy ją folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min. w 180 st. C.

Amarantus:

  • podobnie jak quinoa: źródło białka o wysokiej wartości biologicznej,
  • naturalnie bezglutenowy i lekkostrawny,
  • dodatkowo jest także źródłem skwalenu – lipidu opóźniającego procesu starzenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości