Akcja "Movember", mająca na celu uzmysłowić mężczyznom wagę badań kontrolnych, dobiegła końca. Z jej uczestnikami Łukaszem Radwanem, Marcinem Sawickim, Mateuszem Hładkim, Andrzejem Polanem oraz z profesorem Zbigniewem Gaciongiem rozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN o męskim spojrzeniu na zdrowie. Jaki jest, zdaniem Marcina Mellera, najlepszy sposób by skłonić faceta do wizyty u lekarza? ;) Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały makarony. Andrzej Polan przygotował z nich pożywne pasty, które świetnie sprawdzą się w grudniowe, zimne dni. Na stole pojawiły się: makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią; makaron serowy na zupie z owoców polskich; makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami oraz makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni portugalskiej: caldo verde czyli zupa ziemniaczana z jarmużem i chorizo, arroz de marisco, ośmiornica z ziemniakami oraz babeczki kruche z kremem jajecznym. Przygotował je niezawodny Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!
Andrzej Polan i Daria Widawska postanowili dziś przekonać dzieci do jedzenia makaronu. Jak myślicie, uda im się to przy pomocy: makaronu z warzywami, babeczek makaronowych z serem lub zapiekanki makaronowej z szynką i beszamelem?
Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!
Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!
W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną, jesienne chili con carne, kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem i ciasto cytrynowo-czekoladowe - takimi pysznymi daniami uraczył nas niezawodny Andrzej Polan, który królował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Swoje ulubione dania zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, nowożeńcy, Miss Polonia 2010, Rozalia Mancewicz-Jaworska i jej mąż Marcin Jaworski. Nad wszystkim czuwał, oczywiście, mistrz Andrzej Polan! Smacznego!
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował jesienne smakowitości: potrawkę z dyni, choriso i cieciorki, kurczaka pieczonego z cebulą, okrą i fenkułem, rydze zapiekane z mozzarellą oraz knedle ziemniaczane z mięsem. Smacznego!
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami, śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi, paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi oraz karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych. Asystowała mu aktorka Tamara Arciuch. Ten duet wyczarował same pyszności.
Makaron pełnoziarnisty z indykiem, mini frittata, makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem oraz zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, dania na bazie makaronu przygotowywała Gosia Andrzejewicz!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni, przygotował pizzę w kilku wersjach: pizzę z serem pleśniowym, z grzybami, orzechami, gruszkami, kiełbasą czy pomidorami. Wszystkie pachnące i chrupkie.
Napój z aronii i banana, brzoskwinie, nektarynki z mozzarellą i szynką; smażone żeberka, marchewka z dereniem, kalafior romanesco oraz ciasteczka kokosowe z kiwi i borówką - takie owocowe specjały przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Pieczone jabłka z winogronami, jarmużem, orzechami i serem, risotto z jabłkami i kurczak pieczony oraz babeczki jabłkowo-bananowe z musem czekoladowym - te pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Lekko, smacznie i przede wszystkim zdrowo! W kuchni Dzień Dobry TVN, dobrana para, Andrzej Polan i Anna Nowak-Ibisz zaproponowali kilka propozycji dań gotowanych na parze! Skorzystacie z ich przepisów?
Kabanosy to równie smaczna przekąska jak i składnik pysznych dań obiadowych. Ania Piszczałka, finalistka I edycji programu Top Model, oraz Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotowali: fasolkę szparagową z kabanosami chilli, tartę na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami oraz faszerowane kwiaty cukinii. Smacznego!
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolę odgrywały warzywa i owoce: sałatkę ze szczawiem i fetą, sałatkę z rukolą i szynką, szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz buraka czerwonego z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką.
W ramach akcji 5 porcji zdrowia Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w kórych znalazły się młode warzywa i pyszne polskie truskawki. Na stole pojawiły się: kremowa zupa z młodej marchewki, cukinia smażona i piklowane truskawki, placki z młodych ziemniaków i kurkami smażonymi oraz drożdżowe ślimaczki z truskawkami. Smacznego!
Halibut smażony, ogórki zielone z mango, podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza i knedle z morelami, kruszonką i śmietaną - te smakowitości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" Andrzej Polan przygotował przepyszne dania, w których jednym ze składników były płatki owsiane, kukurydziane i jęczmienne. Na stole znalazły się: pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami, pralina kukurydziana z morelami i pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi. Smacznego!
Zieleń to nie tylko kolor wiosny, ale przede wszystkim zdrowego jedzenia. Wiedzą o tym Mariusz Czerkawski i Andrzej Polan. Dlatego przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: napój z avocado i zielonego ogórka, łososia smażonego z młodym bobem, szparagi z truskawkami i sosem ziołowo-cytrynowym oraz placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami.
Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.
Polska to nie tylko Monciak i Krupówki. W pierwszą podróż po Polsce Jakub wyruszył nad Dolinę Biebrzy. Na bagnach i torfowiskach Jakub Porada postanowił zażyć troszkę czystego powietrza z polskiej Amanzonii.
Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
W ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z różnego rodzaju kaszami: arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką, gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka, rurki francuskie z kremem z kaszy manny. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy ambasadorów akcji 5 porcji zdrowia: Joannę Koroniewską i Andrzeja Polana. Do przygotowanych przez siebie dań wykorzystali owoce i warzywa, które świetnie się sprawdzają w okresie przesilenia wiosennego, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin. Na stole pojawiły się: młoda marchew smażona i surowa z jogurtem, syropem z płatków róży i miętą; sałatka z rukoli, truskawek, kaszy gryczanej z puree z brokułów z ricottą oraz górek zielony z pieczonym burakiem, słonecznikiem i karmelizowaną cebulką.