Materiał promocyjny

Przepyszne ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami, śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi, paprykę faszerowaną mięsem i płatkami owsianymi oraz karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych. Asystowała mu aktorka Tamara Arciuch. Ten duet wyczarował same pyszności.

Ciasto z płatków kukurydzianych ze śliwkami

Składniki:

1 szklanka płatów kukurydzianych

100 g masła

80 g mąka

120 g cukru

cynamon

Przygotowanie:

Płatki kukurydziane drobno kruszymy, łączymy z mąką, cukrem, cynamonem i miękkim masłem. Połową ciasta wylepiamy blaszkę do tarty i wypiekamy w 180 st. C.

500 g śliwek węgierek

3 łyżki budyniu waniliowego

300 ml jogurtu gęstego

2 jajka

100 g cukru

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy, wyjmujemy pestki, połówki układamy na podpieczonym spodzie. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem. Masę wylewamy na śliwki, wierzch posypujemy pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 25 min.

Śliwki zapiekane z serem i płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi

Składniki:

20 dużych śliwek węgierek

2 łyżki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych

olej rzepakowy

200 g sera pleśniowego typu lazur

2 łyżki miodu

100 g orzechów laskowych

tymianek świeży

jarmuż zielony

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy na połówki, skrapiamy olejem, łączymy z posiekanym tymiankiem, posypujemy czarnym pieprzem i chwile smażymy od strony przeciętej. Na każdej połówce układamy kawałek sera pleśniowego. Wierzch posypujemy płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do zapieczenia. Jarmuż smażymy na chipsy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Śliwki podajemy z chipsami z jarmużu, skrapiamy miodem i posypujemy orzechami.

Papryka faszerowana mięsem i płatkami owsianymi

Składniki:

10 szt. papryki czerwonej podłużnej

1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

100 g płatków owsianych

200 g sera mozzarella tarta

cebula

2 jajka

100 g żurawiny suszonej

gałka muszkatołowa

kminek

cynamon

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy farsz do papryki, dokładnie mieszamy aż masa zacznie tworzyć zwartą całość. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy do naczynia żaroodpornego z sosem pomidorowym. Przed podaniem papryki posypujemy dodatkowo serem i jeszcze raz zapiekamy.

Składniki sosu:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kg pomidorów polskich podłużnych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 marchwie

olej do smażenia

liść laurowy

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy czosnek, cebule, dodajemy marchew i chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem, liściem laurowym. Po kilku minutach sos możemy zmiksować.

Karmelowe ciasteczka z płatków jęczmiennych

Składniki:

200 g cukru trzcinowego

50 masła

2 jajka

100 g płatków jęczmiennych

50 g migdałów

3 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie:

Przepis jest bardzo szybki, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i masę wykładać na papier pergaminowy. Pieczemy w 190 st. C ok. 10 min.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!