Makaron z warzywami, serem i bazylią
Składniki:
Makaron kokardki 400g
Pomidory pelati 1 puszka
Marchew 3szt
Dynia 300g
Cebula 2szt
Seler naciowy 2 łodygi
Czerwona papryka 2szt
Cukinia 1szt
Fasola czerwona z puszki 400g
Kurkuma, sól, pieprz
Bazylia świeża,
Ser bursztyn
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pokrojone w kostkę: marchew, dynię, cebulę, seler naciowy, paprykę. Podlewamy wodą i gotujemy , doprawiamy sola i pieprzem oraz kurkumą. Do prawie miękkich warzyw dodajemy makaron kokardki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy fasolkę, cukinię pokrojoną w cienkie plastry i jeszcze raz doprawiamy. Przed podaniem danie posypujemy serem i listkami bazylii.
Babeczki makaronowe z serem, szpinakiem i indykiem
Składniki:
Makaron gniazda wstążki 400g
Szpinak baby 1op.
Pierś indyka 300g
Cebula 1szt
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Śmietana 30% 150ml
Jajka 4szt
Ser żółty w kawałku 300g
Konfitura żurawinowa 3 łyżki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pamiętajmy, że raz jeszcze będzie poddany wysokiej temperaturze. Ugotowany makaron wykładamy do foremek np. od muffinów, wyłożonych wcześniej pergaminem. Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy pokrojonego indyka, chwile smażymy. Śmietanę łączymy z jajkami i mieszamy z przesmażonym indykiem, szpinakiem i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na makaron wykładamy przygotowany farsz, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy do momentu aż masa się zetnie. Przed podaniem na wierzch wykładamy łyżkę żurawiny.
Zapiekanka z makaronu, szynki i beszamelu
Makaron świderki 500g
Szynka wędzona 400g
Mąka 100g
Masło 100g
Mleko ok.600ml
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
Rozmaryn świeży, natka pietruszki
Cebula 1szt
Musztarda dijon 1-2 łyżeczki
Ser żółty w kawałku 300g
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy mąkę chwilę smażymy i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy musztardę. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy zmieloną w maszynce lub pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Chwilę smażymy i dodajemy rozmaryn posiekany oraz natkę pietruszki. Makaron gotujemy na półtwardo i mieszamy z przesmażoną szynką. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą. Na wierzch wykładamy sos beszamelowy, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika do zapiekania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN