Makarony dla dzieci

Makaron z warzywami, serem i bazylią
Makaron z warzywami, serem i bazylią
Andrzej Polan i Daria Widawska postanowili dziś przekonać dzieci do jedzenia makaronu. Jak myślicie, uda im się to przy pomocy: makaronu z warzywami, babeczek makaronowych z serem lub zapiekanki makaronowej z szynką i beszamelem?

Makaron z warzywami, serem i bazylią

Składniki:

Makaron kokardki 400g

Pomidory pelati 1 puszka

Marchew 3szt

Dynia 300g

Cebula 2szt

Seler naciowy 2 łodygi

Czerwona papryka 2szt

Cukinia 1szt

Fasola czerwona z puszki 400g

Kurkuma, sól, pieprz

Bazylia świeża,

Ser bursztyn

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy pokrojone w kostkę: marchew, dynię, cebulę, seler naciowy, paprykę. Podlewamy wodą i gotujemy , doprawiamy sola i pieprzem oraz kurkumą. Do prawie miękkich warzyw dodajemy makaron kokardki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy fasolkę, cukinię pokrojoną w cienkie plastry i jeszcze raz doprawiamy. Przed podaniem danie posypujemy serem i listkami bazylii.

Babeczki makaronowe z serem, szpinakiem i indykiem

Składniki:

Makaron gniazda wstążki 400g

Szpinak baby 1op.

Pierś indyka 300g

Cebula 1szt

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Śmietana 30% 150ml

Jajka 4szt

Ser żółty w kawałku 300g

Konfitura żurawinowa 3 łyżki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pamiętajmy, że raz jeszcze będzie poddany wysokiej temperaturze. Ugotowany makaron wykładamy do foremek np. od muffinów, wyłożonych wcześniej pergaminem. Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy pokrojonego indyka, chwile smażymy. Śmietanę łączymy z jajkami i mieszamy z przesmażonym indykiem, szpinakiem i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na makaron wykładamy przygotowany farsz, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy do momentu aż masa się zetnie. Przed podaniem na wierzch wykładamy łyżkę żurawiny.

Zapiekanka z makaronu, szynki i beszamelu

Makaron świderki 500g

Szynka wędzona 400g

Mąka 100g

Masło 100g

Mleko ok.600ml

Gałka muszkatołowa, sól, pieprz,

Rozmaryn świeży, natka pietruszki

Cebula 1szt

Musztarda dijon 1-2 łyżeczki

Ser żółty w kawałku 300g

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i dodajemy mąkę chwilę smażymy i zalewamy wrzącym mlekiem. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy musztardę. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy zmieloną w maszynce lub pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Chwilę smażymy i dodajemy rozmaryn posiekany oraz natkę pietruszki. Makaron gotujemy na półtwardo i mieszamy z przesmażoną szynką. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą. Na wierzch wykładamy sos beszamelowy, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika do zapiekania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości