Jabłka na ciepło, czyli stawiamy na lekkość

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował potrawy z jabłek. Na lepsze trawienie po świętach i sylwestrze. A zatem: kurcze w jogurcie, jabłkach w ziołach, lekkie i dietetycznie, zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru oraz jabłka pieczone przy kominku. Smacznego!

Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru

Składniki:

1 kg marchwi

3 jabłka

1 włoszczyzna

200 g sera mascarpone

3 cm świeżego imbiru

2 szalotki

ok. 200ml soku jabłkowego 100%

2 łyżki masła klarowanego

sól, pieprz

świeża kolendra

Przygotowanie:

Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion. Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszej struktury). Jabłka obieramy i przesmażamy na maśle. Posypujemy na talerzu i kilkoma listkami świeżej kolendry.

Kurcze w jogurcie, w jabłkach i ziołach, lekko i dietetycznie

Składniki:

2 piersi kurczaka

300 ml jogurtu greckiego

świeże zioła: szałwia, rozmaryn, tymianek

pieprz kajeński, sól

Przygotowanie:

Jogurt naturalny łączymy z polową ziół oraz przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty umieszczamy kurczaka. Pytanie na jak długo? Odpowiadam szybko: im dłużej tym lepiej. Ja proponuję kurczaka odstawić w marynacie na noc. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 20 minut. Jabłka dusimy na patelni, doprawiamy pozostałymi ziołami i miksujemy na puree. Kurczaka podajemy z puree jabłkowym.

Jabłka pieczone przy kominku

Składniki:

10 jabłka

4 banany

200g jogurtu greckiego

100 g masła

2 łyżki mąki

4 łyżki cukru

2 szt. cukru wanilinowego

1 cm świeżego imbiru

1 opakowanie biszkoptów

szczypta cynamonu

1 cytryna

Przygotowanie:

Jabłka wydrążamy, wrzucamy do wody z plastrami cytryny. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem, cukrem wanilinowym, imbirem i szczyptą cynamonu. Masą wypełniamy jabłka, na wierzch kładziemy kruszonkę i jabłka pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temp. 200 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości