Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną
Składniki:
1 kg ziemniaków
cebula
jajko
łyżka mąki
ser parmezan,
smażony czosnek
olej
Mus jabłkowy:
400 g jabłek antonówek
2 łyżki miodu
kardamon mielony
200 g łososia wędzonego na ciepło
200 ml śmietany gęstej
opakowanie szpinaku baby
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Do masy dodajemy jajko, parmezan, plastry smażonego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smażymy placki na oleju na złoty kolor.
Mus jabłkowy: Na miodzie przesmażamy jabłka, karmelizujemy i dodajemy troszkę wody, dusimy. Miękkie jabłka miksujemy. placki podajemy z musem jabłkowym, kawałkami łososia i śmietaną. Dekorujemy szpinakiem.
Jesienne chili con carne, czyli mięso dla faceta
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego
olej do smażenia
300 g fasoli czerwonej
300 g cieciorki
3 papryki chili
4 papryki czerwone
cukinia
200 g dyni
seler naciowy
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
pomidor polski
250 g śmietany kwaśnej
opakowanie tortilli pszennej
2 avocado dojrzałe
200 g sera tartego mozzarella
kumin (kmin rzymski)
papryka w proszku
oregano
świeża kolendra
pieprz
sól
bulion
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chili, kmin rzymski, oregano. Następnie dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 min. Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy ok. 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i cieciorkę.
Podajemy z plackami tortilli lub ryżem, guacamole, śmietaną kwaśną, tartym serem, chipsami z tortilli.
Kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem
Składniki:
kurczak cały
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 ml białego wina
200 g oliwek czarnych
2 puszki pomidorów całych
300 g pomidorów cherry na gałązkach
sól
pieprz
ostra papryka
liście laurowe
oregano świeże
skórka z cytryny
Pieczony ryż:
szklanka ryżu
pęczek włoszczyzny
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej do smażenia
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy mięso na półmisek, a na tym samym tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w paski. Zalewamy winem, zagotowujemy. Do takiej mikstury wstawiamy kurczaka, odparowujemy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dusimy przez ok. godzinę. Przed podaniem, kurczaka oprószamy skórką z cytryny, świeżym oregano, dodajemy pomidorki cherry i jeszcze chwilę podsmażamy.
Ryż przesmażamy na oleju kilka minut. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion i gorącym zalewamy ryż w stosunku 1:2, czyli szklanka ryżu i 2 szklanki bulionu. Zagotowujemy razem i przykrywamy naczynie pokrywką, wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
Ciasto cytrynowo-czekoladowe
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
300 g cukru
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
500 ml maślanki
150 ml oleju
2 jajka
4 łyżki kakao
150 ml wody
2 tabliczki czekolady mlecznej
150 g cukru pudru
3 łyżki sok z cytryny
Przygotowanie:
Kakao rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Mąkę, sodę oczyszczaną oraz cukier mieszamy. Jajka łączymy z maślanką, olejem, dodajemy do składników suchych i mieszamy. Krótko, nie zaciągamy ciasta, grudki mogą pozostać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao z wodą. Ciasto wylewamy naprzemiennie do blaszki, nożem przeciągamy wzdłuż, robiąc falę. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę w 180 st. C. Ciasto możemy nasączyć po upieczeniu wodą z miodem i sokiem z cytryny.
Z cukru i soku przygotowujemy lukier i polewamy ciasto, na wierzch cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN