Mini frittata, borowiki, szałwia
Składniki:
Makaron pióra 1 opakowanie
Jajka 6 szt
Śmietana 50 ml
Sól, pieprz,
Natka pietruszki,
Grzyby borowiki świeże lub mrożone 300 g
Cebula szalotka 2 szt
Czosnek 1 ząbek
Ser parmezan tarty 100 g
Masło 100 g
Olej do smażenia
Szałwia
Śmietana gęsta 250 g
Przygotowanie:
Na maśle i oleju przesmażamy szalotkę posiekaną i czosnek, dodajemy borowiki pokrojone w kostkę i wszystko razem smażymy do momentu aż sos odparuje. Na koniec dodajemy pieprz, sól i szałwię. Makaron gotujemy z czasem podanym na opakowaniu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowany makaron łączymy z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem parmezan solą i pieprzem. Jeszcze natka pietruszki, wszystko razem mieszamy i wylewamy do małych naczyń do zapiekania. Pieczemy w piekarniku do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta. Frittatę podajemy na smażonych grzybach, obok kładziemy porcje gęstej śmietany.
Makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem
Składniki:
Makaron wstążki 1 op.
Orzechy włoskie 100 g
Jogurt naturalny gęsty 250 ml
Rozmaryn świeży
Ser parmezan tarty 100 g
Mąka kukurydziana 1 łyżka
Przygotowanie: Orzechy miksujemy z rozmarynem w blenderze. Na oleju przesmażamy orzechy i rozmaryn, uważając, aby się nie przyrumienił mocno. Mąkę kukurydzianą łączymy z niedużą ilością wody i dodajemy do orzechów. Do powstałej masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu orzechowego, ser parmezan, wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy. Wierzch dekorujemy orzechami.
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem
Składniki:
Makaron świdry 1 op.
Fasola czerwona w puszce 2 op.
Cieciorka w puszce 1 op.
Dynia 1 kg
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Cebula 1 szt.
Pomidory polskie 8 szt.
Mleko 2 szkl.
Ser mozzarella 250 g
Ser parmezan 100 g
Masło 3 łyżki
Mąka kukurydziana 2 łyżki
Gałka muszkatołowa
Szpinak baby 1 op.
Ziarno słonecznika 100 g
Bazylia świeża
Przygotowanie: Dynie obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone lub zmiksowane pomidory i dusimy wszystko do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron gotujemy i mieszamy z fasolą i cieciorką i szpinakiem. Połowę upieczonej dyni miksujemy. Pozostałą dodajemy do makaronu. Jeszcze dodajemy pokrojoną mozzarella i ser parmezan. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy puree z dyni. Powstały dyniowy beszamel doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, wykładamy makaron z warzywami i zalewamy beszamelem dyniowym. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i serem parmezan.
Makaron pełnoziarnisty z indykiem, serkiem kremowym, cukinią
Składniki:
Makaron kokardki 1 op.
Cebula dymka 1 pęczek
Cukinia mała 4 szt.
Indyk filet 200 g
Serek kremowy 200 g
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
Sok i skórka z cytryny
Przygotowanie: Na patelni przesmażamy pokrojonego indyka, wcześniej oprószonego solą i czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę i tymianek. Chwile smażymy i dodajemy serek kremowy. Po chwili sok z cytryny i skórkę. Makaron ugotowany dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN