Pierogi na parze z wiśniami
Składniki:
łyżeczka sody oczyszczonej
kilogram drylowanych wiśni
300 ml gęstej śmietany
kilogram mąki
400 ml kefiru
szczypta soli
jajko
Przygotowanie:
Kefir łączymy z jajkiem, dokładnie mieszamy, dodajemy sodę i makę w takie ilości aby ciasto miało konsystencję sprężystą i elastyczną. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty lub wycinamy kółka, wypełniamy farszem i zlepiamy pierogi, parujemy około 5 minut. Podajemy ze śmietaną lub koglem moglem.
Krem karmelowy
Składniki:
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g serka śmietankowego
cukier wanilinowy
50 g cukru
6 jajek
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy i wylewamy do naczyń w których będziemy przygotowywać krem. Pozostałe składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę i wylewamy do naczyń, każde przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do garnka i parujemy około 40 minut.
Kurczę parowane z makaronem i warzywami
Składniki:
mięso mielone z dwóch udźców kurczaka
opakowanie makaronu cannelloni
100 g kurek
pęczek cebuli dymki
100 g oscypka
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
tymianek świeży, lubczyk świeży
100 g orzechów pinii
6 polskich pomidorów
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy kurki, chwilę smażymy i zdejmujemy z patelni. Łączymy przestudzone z mielonym mięsem drobiowym, dodajemy przyprawy, starty oscypek i tymianek świeży oraz lubczyk . wszystko dokładnie mieszamy i farszem napełniamy rurki makaronowe, układamy na folii aluminiowej i wstawiamy do garnka na parowanie. Parujemy około 30 minut. Podajemy z przesmażonymi pomidorami i posypujemy orzechami orzechami pini.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN