Napój z aronii i banana
Składniki:
2 banany
400 ml jogurtu greckiego
100 g aronii
miód do smaku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Owoce miksujemy z jogurtem, doprawiamy miodem i sokiem z cytryny.
Brzoskwinie, nektarynki z mozzarellą i szynką
Składniki:
500 g sera mozzarella
500 ml śmietany 36%
sól
5 nektarynek
5 brzoskwiń – klasycznych i ufo
200 g szynki parmeńskiej lub serano plastry
rukola
czarny pieprz
Przygotowanie:
Ser mozzarella w temperaturze pokojowej kroimy w drobną kostkę, mieszamy z solą i ze śmietaną. Wrzątkiem zalewamy wierzch, kilka razy mieszamy i odstawiamy. Brzoskwinie, nektarynki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wrzątku z sokiem z cytryny i chwilę gotujemy, obieramy ze skórki. Szynkę układamy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika, przygotowujemy chipsy. Soczysty ser podajemy z owocami, rukolą i posypujemy czarnym pieprzem.
Smażone żeberka, marchewka z dereniem, kalafior romanesco
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 cebule
liść laurowy
ziele angielskie
kolendra mielona
pieprz
sól
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 jabłka
Przygotowanie:
Żeberka obsypujemy solą, pieprzem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Obsmażone posypujemy przyprawami pozostałymi. Cebulę kroimy w grube plastry, układamy na blaszce, na cebuli układamy obsmażone żeberka, podlewamy bulionem.
Ocet jabłkowy
Składniki:
500 g marchwi
150 g derenia
1 kalafior romanesco
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchew kroimy w grube kawałki i gotujemy z dereniem w wodzie z dodatkiem miodu, masła i soli.
Podgotowaną marchew możemy przed podaniem dodatkowo podsmażyć na maśle. Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Żeberka podajemy z marchewką i kalafiorem. Polewamy sosem z pieczenia.
Ciasteczka kokosowe z kiwi i borówką
Składniki:
8 jajek
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
4 łyżki mąka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, do piany dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane z mąką wiórki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę, możemy to zrobić porcjowo, wylewając ciasto do foremek babeczek. Wypiekamy w piecu w 180 st. C ok. 40 min.
Krem śmietanowo-kawowy
Składniki:
500 ml śmietany 36%
250 g sera mascarpone
100 g cukru
1 łyżeczka kawy inki rozpuszczalnej
4 kiwi
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy, łączymy z serkiem mascarpone i kawą inką. Na upieczone ciasto wykładamy porcję kremu śmietanowo-kawowego, na wierzchu wykładamy przekrojone kiwi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN