Łosoś pieczony w kartkach cedrowych z warzywami
Składniki:
1,2 kg filetu z łososia
4 marchewki
garść jarmużu
2 cebule czerwone
olej
koperek
rozmaryn
600 g ziemniaków
Przygotowanie:
Łososia sprawiamy solą i pieprzem. kartki cedrowe namaczamy w wodzie, dzięki temu będą bardziej elastyczne i prostsze do zawinięcia ryby. Jarmuż pozbawiamy twardych nerwów, zielone części, odkładamy. Na patelni przesmażamy cebulę, marchew i jarmuż doprawiamy solą, pieprzem. na koniec dodajemy gałązki koperku. Na mokre arkusze układamy porcje łososia, na każdą kładziemy warzywa przesmażone, wszystko razem zawijamy w cedr i przewiązujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, a jak pogoda dopisze to jeszcze na pożegnanie na grilla. Rybę podajemy np. z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Fasola z borowikami
Składniki:
0,5 kg fasoli Jaś tegoroczny
0, 5 kg borowików świeżych lub mrożonych
ząbek czosnku
liść laurowy
kminek mielony
rozmaryn świeży
oregano świeże
olej
Przygotowanie:
Fasole młodą zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy około 50 min. Grzyby kroimy na połówki lub grube plastry, przesmażamy krótko pod koniec skrapiając delikatnie białym winem, odparowujemy i dodajemy fasolę odcedzoną, doprawiamy solą i pieprzem. Na papier pergaminowy, wysmarowany olejem wykładamy porcje fasoli z grzybami, skrapiamy olejem i układamy gałązki świeżego Oregano. Zamykamy pakiety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 15 minut.
Papryka z fetą, bakłażanem i orzeszkami pinii
Składniki:
6 papryk czerwonych pomidorowych
400 g sera feta
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
100 g orzeszków pinii
tymianek świeży
pieprz, sól
olej
Przygotowanie: Bakłażana kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, miodem i wstawiamy do piekarnika. Usmażonego odsączamy na ręczniku papierowym. Paprykę pieczemy w piekarniku i pozbawiamy ją skóry. Ser feta kruszymy lub rozdrabniamy widelcem, dodajemy bakłażana, dynię świeży tymianek i czarny pieprz. Na arkusz papieru pergaminowego układamy plasterki czosnku, na to układamy paprykę, wypełniamy ją farszem z fety i bakłażana. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy orzeszkami wcześniej uprażonymi na patelni i szczelnie zamykamy, wstawiamy do piekarnika. Temp. 190 stopni około 15 minut
Śliwki otulone ciastem jogurtowym
Składniki:
4 jajka
150 g cukru
cukier wanilinowy
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml jogurtu gęstego
6 łyżek oleju
600 g śliwek
cynamon
2 łyżki miodu
skórka z cytryny
Przygotowanie: Śliwki pozbawiamy pestek i przesmażamy na miodzie, oprószamy cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy jogurt, olej, skórkę z cytryny mąkę z proszkiem do pieczenia. Śliwki wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, wylewamy na śliwki ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 40 minut. Z wody i łyżki miodu przygotowujemy nasącz i skrapiamy jeszcze ciepłe ciasto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN