Materiał promocyjny

W kuchni: rogaliki półfrancuskie z orzechami

W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.

Blogerka Marta Lech-Maciejewska pokazała nam, jak sama wypieka chleb.

Śniadaniowe bułeczki bakaliowe

Składniki:

600 g mąki pszennej

300 g mąki pełne ziarno 3 zboża

80 g drożdży

100 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

100 g śliwek suszonych

100 g sezamu

100 g masła

ok. 600 ml wody ciepłej

Przygotowanie:

Z ciepłej wody, drożdży i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę pełne ziarno 3 zboża, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy rodzynki, śliwki i orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na porcje, każdą smarujemy wodą z cukrem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min. w 190 st. C. Upieczone bułeczki smakują najlepiej z masłem.

Rogaliki półfrancuskie z orzechami

Składniki:

500 ml mleka

30 g drożdży

1 kg mąki pszennej luksusowej

120 g cukru

2 jajka

1 żółtko

120g + 300 g masła (do smarowania ciasta)

Nadzienie orzechowe:

300 g orzechów włoskich

80 g masła

300 g cukru

200 g herbatników petitki

aromat migdałowy

Przygotowanie:

Orzechy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone herbatniki. Z drożdży, mleka, odrobiny mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka i masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem i składamy na trzy. Rozwałkowujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki, po wyjęciu ponownie rozwałkowujemy i ponownie składamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, kroimy na długie trójkąty, wykładamy farsz, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

Chleb pszenny z pomidorami suszonymi

Składniki:

1 kg mąki pszennej

30 g drożdży

2 szkl. mleka ciepłego

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka pomidorów z puszki

4 pomidory suszone

100 ml oleju

sól

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy rozczyn zrobiony z drożdży, szklanki ciepłego mleka. Pozostałe mleko mieszamy z pomidorami, olejem, solą, i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wstawiamy do blaszki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 45 min.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości