Blogerka Marta Lech-Maciejewska pokazała nam, jak sama wypieka chleb.
Śniadaniowe bułeczki bakaliowe
Składniki:
600 g mąki pszennej
300 g mąki pełne ziarno 3 zboża
80 g drożdży
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
100 g śliwek suszonych
100 g sezamu
100 g masła
ok. 600 ml wody ciepłej
Przygotowanie:
Z ciepłej wody, drożdży i mąki pszennej przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę pełne ziarno 3 zboża, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy rodzynki, śliwki i orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na porcje, każdą smarujemy wodą z cukrem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min. w 190 st. C. Upieczone bułeczki smakują najlepiej z masłem.
Rogaliki półfrancuskie z orzechami
Składniki:
500 ml mleka
30 g drożdży
1 kg mąki pszennej luksusowej
120 g cukru
2 jajka
1 żółtko
120g + 300 g masła (do smarowania ciasta)
Nadzienie orzechowe:
300 g orzechów włoskich
80 g masła
300 g cukru
200 g herbatników petitki
aromat migdałowy
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy pokruszone herbatniki. Z drożdży, mleka, odrobiny mąki, cukru przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do rozczynu, jeszcze mąka i masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy masłem i składamy na trzy. Rozwałkowujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki, po wyjęciu ponownie rozwałkowujemy i ponownie składamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, kroimy na długie trójkąty, wykładamy farsz, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. w 200 st. C. Po upieczeniu rogaliki smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.
Chleb pszenny z pomidorami suszonymi
Składniki:
1 kg mąki pszennej
30 g drożdży
2 szkl. mleka ciepłego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka pomidorów z puszki
4 pomidory suszone
100 ml oleju
sól
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy rozczyn zrobiony z drożdży, szklanki ciepłego mleka. Pozostałe mleko mieszamy z pomidorami, olejem, solą, i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie wyrabiamy, odstawiamy na ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą wstawiamy do blaszki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 45 min.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN