Pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
Składniki:
8 pomidorów
4 sery mozarella w zalewie
200 g twarogu półtłustego
1 op. świeżego szpinaku baby
3 jajka
1 szkl. płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
sól
pieprz,
kminek
koper
Przygotowanie:
Mozerellę kroimy w kostkę, łączymy z białym serem, dodajemy szpinak, przyprawy – dokładnie mieszamy.
Pomidory wydrążamy, masę serową nakładamy do pomidora z tzw. czubkiem. Wystający czubek moczymy w rozmąconym jajku i panierujemy w ugniecionych płatkach kukurydzianych pełnoziarnistych.
Pomidory przesmażamy z panierowanej strony na patelni i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. płatków jęczmiennych
1 szkl. mleka 3,2 %
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru wanilinowego
1 płaska łyżka cynamonu
1/3 szkl. oleju
2 jajka
Na wierzch ciasta:
250 g serka mascarpone
500 g świeżych truskawek
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W jednym naczyniu łączymy wszystkie produkty suche, w drugim wszystkie produkty płynne. Do naczynia z płynnymi produktami wsypujemy partiami produkty sypkie i mieszamy łyżką. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy serkiem mascarpone, doprawionym wanilią i odrobiną cukru, następnie wykładamy truskawki pokrojone w cząstki. Całość posypujemy startą czekoladą.
Pralina kukurydziana z morelami
Składniki:
250 g płatków kukurydzianych
300 g mlecznej czekolady
300 g orzechów laskowych
500 g moreli świeżych
100 g miodu
Przygotowanie:
Orzechy laskowe blendujemy na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy pastę orzechową, lekko przestudzamy i wsypujemy płatki kukurydziane. Masę studzimy i formujemy koszyczki, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miód karmelizujemy na patelni i wrzucamy połówki moreli, delikatnie przesmażamy uważając, aby morele nam się nie rozpadły, studzimy a następnie wykładamy do koszyczków czekoladowych z płatkami kukurydzianymi.
Pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi
Składniki:
1 kg ziarna słonecznika
2 duże cebule
200 g płatków owsianych
6 żółtek
50 ml oleju
natka pietruszki
sól
pieprz
kminek
cząber
gałka muszkatołowa
pomidory
Przygotowanie:
Ziarno słonecznika zalewamy wodą tak, aby się przykryło. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony słonecznik, odcedzamy, mielimy w maszynce razem z wcześniej przesmażoną cebulą. Dodajemy żółtka, płatki owsiane, pokrojoną drobno natkę pietruszki, przyprawiamy i gotową masę wykładamy do blaszki posmarowanej tłuszczem, wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 150–160 st. C, aż na wierzchu pasztet delikatnie się zrumieni. Gotowy wystudzony pasztet możemy podać na plastrach pomidora.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN