Materiał promocyjny

Smaczne ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami

W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" Andrzej Polan przygotował przepyszne dania, w których jednym ze składników były płatki owsiane, kukurydziane i jęczmienne. Na stole znalazły się: pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami, pralina kukurydziana z morelami i pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi. Smacznego!

Pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych

Składniki:

8 pomidorów

4 sery mozarella w zalewie

200 g twarogu półtłustego

1 op. świeżego szpinaku baby

3 jajka

1 szkl. płatków kukurydzianych pełnoziarnistych

sól

pieprz,

kminek

koper

Przygotowanie:

Mozerellę kroimy w kostkę, łączymy z białym serem, dodajemy szpinak, przyprawy – dokładnie mieszamy.

Pomidory wydrążamy, masę serową nakładamy do pomidora z tzw. czubkiem. Wystający czubek moczymy w rozmąconym jajku i panierujemy w ugniecionych płatkach kukurydzianych pełnoziarnistych.

Pomidory przesmażamy z panierowanej strony na patelni i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. płatków jęczmiennych

1 szkl. mleka 3,2 %

1/2 szkl. cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżka cukru wanilinowego

1 płaska łyżka cynamonu

1/3 szkl. oleju

2 jajka

Na wierzch ciasta:

250 g serka mascarpone

500 g świeżych truskawek

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W jednym naczyniu łączymy wszystkie produkty suche, w drugim wszystkie produkty płynne. Do naczynia z płynnymi produktami wsypujemy partiami produkty sypkie i mieszamy łyżką. Po wymieszaniu ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.

Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy serkiem mascarpone, doprawionym wanilią i odrobiną cukru, następnie wykładamy truskawki pokrojone w cząstki. Całość posypujemy startą czekoladą.

Pralina kukurydziana z morelami

Składniki:

250 g płatków kukurydzianych

300 g mlecznej czekolady

300 g orzechów laskowych

500 g moreli świeżych

100 g miodu

Przygotowanie:

Orzechy laskowe blendujemy na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy pastę orzechową, lekko przestudzamy i wsypujemy płatki kukurydziane. Masę studzimy i formujemy koszyczki, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Miód karmelizujemy na patelni i wrzucamy połówki moreli, delikatnie przesmażamy uważając, aby morele nam się nie rozpadły, studzimy a następnie wykładamy do koszyczków czekoladowych z płatkami kukurydzianymi.

Pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi

Składniki:

1 kg ziarna słonecznika

2 duże cebule

200 g płatków owsianych

6 żółtek

50 ml oleju

natka pietruszki

sól

pieprz

kminek

cząber

gałka muszkatołowa

pomidory

Przygotowanie:

Ziarno słonecznika zalewamy wodą tak, aby się przykryło. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzony słonecznik, odcedzamy, mielimy w maszynce razem z wcześniej przesmażoną cebulą. Dodajemy żółtka, płatki owsiane, pokrojoną drobno natkę pietruszki, przyprawiamy i gotową masę wykładamy do blaszki posmarowanej tłuszczem, wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 150–160 st. C, aż na wierzchu pasztet delikatnie się zrumieni. Gotowy wystudzony pasztet możemy podać na plastrach pomidora.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości