Krokiety z ziemniaków, sałatka z sera feta i warzyw
Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych
4 żółtka
sól
pieprz
skórka z cytryny
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z żółtkami, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Porcjujemy na małe krokiety, panierujemy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Składniki:
300 g twardego sera fety
2 pomidory
200 g kukurydzy z puszki
50 g oliwek czarnych bez pestek
2 cebule czerwone
200 g fasolki szparagowej mrożonej
kolendra świeża
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy, łączymy razem, dodajemy ser feta pokrojony w drobną kostkę i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kilka kropel oleju rzepakowego, ocet winny do smaku.
Pietruszka z kurczakiem, pory i pieczarki
Składniki:
4 piesi kurczaka
4 korzenie pietruszki
2 pory
200 g pieczarek
100 g masła klarowanego
100 ml wina białego
300 ml śmietany 36%
4 żółtka
sól
czarny pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy dokładnie solą oraz pieprzem. Na patelni na maśle przesmażamy kurczaka i wyjmujemy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia dodajemy pokrojoną w grubsze kawałki pietruszkę, por oraz pieczarki, przesmażamy razem, podlewamy winem białym, odparowujemy. Do warzyw dodajemy kurczaka, jeszcze raz sprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami. Wstawiamy do zapieczenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Marchew, ciecierzyca, żurawina i polędwiczka wieprzowa
Składniki:
4 marchewki
1 op. ciecierzycy w puszce
100 g żurawiny suszonej
2 czerwone cebule
sól
pieprz czarny
2 łyżki masła klarowanego
2 pomarańcze
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
natka pietruszki
oregano
3 polędwiczki wieprzowe
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną w grubsze kawałki marchew, cebulę. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy. Podlewamy delikatnie wodą. Kiedy marchew jest już prawie miękka, dodajemy żurawinę, ciecierzyce. Doprawiamy skórką z cytryny, solą, pieprzem, papryką wędzoną. Polędwiczkę sprawiamy pieprzem i przesmażamy z każdej strony, dociągamy w piecu. Podajemy lekko posoloną na warzywach.
Buraki w cieście
Składniki:
1 op. buraków mrożonych puree
250 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
50 g kakao
150 g cukru
3 jajka
100 ml oleju
100 ml maślanki
300 g sera mascarpone
150 g wiśni w syropie
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki łączymy razem, dodajemy puree buraczane i na koniec wszystkie mokre składniki. Mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przybieramy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem wanilinowym i wiśniami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN