Dorsz smażony z sałatką z bobu z kabanosem, pomidorami suszonymi
Składniki:
Dorsz filet - 400g
Bób - 300g
Kabanosy wieprzowe- 100g
Pomidory suszone - 100g
Cebula biała
Olej do smażenia
Natka pietruszki, koperek
Cebula dymka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w cienkie plastry kabanosy, podgotowany obrany bób i pomidory suszone. Na koniec dodajemy natkę, koperek, i dymkę. Dorsza posypujemy solą, pieprzem i smażymy na oleju, najlepiej na pergaminie, to zapobiegnie ewentualnemu przywieraniu ryby do dna patelni.
Faszerowane kwiaty cukinii z pikantnym sosem z kabanosów dojrzewających i pomidorów
Składniki:
Pomidory polskie - 5szt
Kabanosy - 100g
Kwiaty cukinii - 10szt
Ziemniak gotowany - 6szt
Bazylia świeża, majeranek świeży, szczypiorek
Żółtka - 4szt
Ser mozzarella - 250g
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone kabanosy , chwilę smażymy i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę ale bez pestek. Lekko doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Na koniec dla aromatu dodajemy skórkę z cytryny. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę smażymy na oleju, dodajemy do ziemniaków. Mozzarellę drobno siekamy, łączymy z ziołami, żółtkami i ziemniakami. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Masę nakładamy do kwiatów, zwijamy jak cukierki, obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. A właśnie przepis na ciasto, jest bardzo prosty:
Mąka - 200g
Zimna woda - 150ml
Sól
Wszystko mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji lżejszej niż na naleśniki.
Tarta na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami
Składniki:
Mąka - 400g
Masło- 200g
Żółtka - 4szt
Fasolka szparagowa zielona - 200g
Kabanos drobiowy - 120g
Kurki świeże - 200g
Cebula - 1szt
Jajka - 5szt
Śmietana 36% - 250ml
Olej do smażenia
Pieprz, sól
tymianek świeży
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek i soli przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do zapiekania i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na oleju szklimy cebulę dodajemy kurki, smażymy dosłownie 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Fasolkę gotujemy i kroimy w małe kawałki, kabanosy kroimy w plasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną. Masę wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy jeszcze około 20 minut.
Fasolka szparagowa żółta z kabanosami chilli i vinigret
Składniki:
Fasolka szparagowa żółta - 200g
Kabanosy chilli - 120g
Olej do smażenia
Ocet winny - 2 łyżki
Musztarda dijon - 1 łyżeczka
Kapary - 1 łyżka
Szalotka - 2szt
Natka pietruszki
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy ocet z musztardą, pieprzem i solą. Powoli dodajemy olej, powstający gęsty sos łączymy z kaparami, szalotką pokrojoną, natką pietruszki. Fasolkę gotujemy krótko, na patelni przesmażamy kabanosy pokrojone na długość fasoli, dodajemy fasolę i jeszcze chwile wszystko razem smażymy, na koniec polewamy vinigret i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN