Jesienna pizza na kilka sposobów

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni, przygotował pizzę w kilku wersjach: pizzę z serem pleśniowym, z grzybami, orzechami, gruszkami, kiełbasą czy pomidorami. Wszystkie pachnące i chrupkie.

Jesienna pizza lub jesienne drożdżowe

Składniki:

Przepis podstawowy na ciasto:

1800 g mąki

1 l wody

50 g sól

30 g drożdży

Pizza z serem pleśniowym, śliwki węgierki, gruszki, orzechy

Składniki:

300g sera pleśniowego typu lazur

kilka sztuk śliwek węgierek

kilka sztuk gruszek

100 g orzechów włoskich

250 g sera mozzarella

rozmaryn świeży

pieprz czarny

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ciasto smarujemy olejem, na wierzch wykładamy plastry mozzarella, ser pleśniowego, pokrojone śliwki, gruszki, posypujemy rozmarynem, pieprzem i na koniec raz jeszcze skrapiamy wszystko olejem. Pieczemy w temp. 240 stopni.

Pizza z grzybami, sucha krakowska, oscypek

Składniki:

500 g podgrzybków

2 sztuki cebuli

tymianek świeży

pieprz czarny, sól

olej rzepakowy

200 g suchej krakowskiej w plastrach

2 oscypki

tymianek świeży

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, dodajemy tymianek świeży, pieprz i sól. Na przygotowane ciasto posmarowane olejem, wykładamy grzyby, plastry oscypka, suchej krakowskiej. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy tymiankiem raz jeszcze, czarnym pieprzem.

Pizza z papryką, ziemniakami i ziarnami dyni

Składniki:

6 sztuk papryki czerwonej

ocet jabłkowy

2 łyżki cukru

2 sztuki cebuli czerwonej

2 marchewki

500 g ziemniaki

100g ziaren dyni

100 g boczku wędzonego surowego

200 g sera cheddar

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, paprykę. Wszystko razem smażymy, następnie podlewamy mała ilością wody i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy cukier, ocet jabłkowy. Wszystko razem dokładnie miksujemy do konsystencji gęstego sosu. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Na ciasto posmarowane olejem, wykładamy porcję sosu paprykowego, na sos układamy ziemniaki, pokrojony drobno boczek wędzony, posypujemy serem i ziarnami dyni. Przed wstawieniem do pieca, pizzę skrapiamy olejem.

Pizza z kremowym serkiem i kolorowymi pomidorami

Składniki:

pomidory kolorowe małe i duże

300 g serka kremowego

250 g sera mozzarella

2 kolby kukurydzy

100g sera parmezan

Przygotowanie:

Kukurydzę gotujemy w wodzie około 5 minut i ściany ziarna. Na ciasto posmarowane olejem wykładamy serek kremowy wymieszany z łyżką oleju, tartym serem mozzarella, posiekaną bazylią, następnie plastry kolorowych pomidorów, kukurydze, ser parmezan. I na koniec kilka kropel oleju.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości