Jesienna pizza lub jesienne drożdżowe
Składniki:
Przepis podstawowy na ciasto:
1800 g mąki
1 l wody
50 g sól
30 g drożdży
Pizza z serem pleśniowym, śliwki węgierki, gruszki, orzechy
Składniki:
300g sera pleśniowego typu lazur
kilka sztuk śliwek węgierek
kilka sztuk gruszek
100 g orzechów włoskich
250 g sera mozzarella
rozmaryn świeży
pieprz czarny
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ciasto smarujemy olejem, na wierzch wykładamy plastry mozzarella, ser pleśniowego, pokrojone śliwki, gruszki, posypujemy rozmarynem, pieprzem i na koniec raz jeszcze skrapiamy wszystko olejem. Pieczemy w temp. 240 stopni.
Pizza z grzybami, sucha krakowska, oscypek
Składniki:
500 g podgrzybków
2 sztuki cebuli
tymianek świeży
pieprz czarny, sól
olej rzepakowy
200 g suchej krakowskiej w plastrach
2 oscypki
tymianek świeży
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, dodajemy tymianek świeży, pieprz i sól. Na przygotowane ciasto posmarowane olejem, wykładamy grzyby, plastry oscypka, suchej krakowskiej. Wszystko skrapiamy olejem, posypujemy tymiankiem raz jeszcze, czarnym pieprzem.
Pizza z papryką, ziemniakami i ziarnami dyni
Składniki:
6 sztuk papryki czerwonej
ocet jabłkowy
2 łyżki cukru
2 sztuki cebuli czerwonej
2 marchewki
500 g ziemniaki
100g ziaren dyni
100 g boczku wędzonego surowego
200 g sera cheddar
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, paprykę. Wszystko razem smażymy, następnie podlewamy mała ilością wody i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy cukier, ocet jabłkowy. Wszystko razem dokładnie miksujemy do konsystencji gęstego sosu. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Na ciasto posmarowane olejem, wykładamy porcję sosu paprykowego, na sos układamy ziemniaki, pokrojony drobno boczek wędzony, posypujemy serem i ziarnami dyni. Przed wstawieniem do pieca, pizzę skrapiamy olejem.
Pizza z kremowym serkiem i kolorowymi pomidorami
Składniki:
pomidory kolorowe małe i duże
300 g serka kremowego
250 g sera mozzarella
2 kolby kukurydzy
100g sera parmezan
Przygotowanie:
Kukurydzę gotujemy w wodzie około 5 minut i ściany ziarna. Na ciasto posmarowane olejem wykładamy serek kremowy wymieszany z łyżką oleju, tartym serem mozzarella, posiekaną bazylią, następnie plastry kolorowych pomidorów, kukurydze, ser parmezan. I na koniec kilka kropel oleju.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN