Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień

Cudze chwalicie, swego nie znacie
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.

Owsianka z jagodami

Składniki na owsiankę z jagodami:

  • 50 g płatków owsianych
    • 100 ml wody
      • szklanka jagód
        • 2 łyżki morwy suszonej
          • łyżka siemienia lnianego
            • 2 łyżki orzechów włoskich
              • łyżka miodu

                Sposób przygotowania owsianki z jagodami:

                Płatki ugotować na wodzie. Przełożyć do miseczki, posypać jagodami, pokruszonymi orzechami, świeżo mielonym siemieniem, morwą i miodem.

                Natalia Łomnicka

                Kaszotto z grzybami leśnymi i pieczonym dorszem

                Składniki na kaszotto z grzybami i dorszem:

                • 100 g kaszy gryczanej
                  • 1 czerwona cebula
                    • 2 łyżki oleju rzepakowego
                      • 1 duża garść grzybów suszonych leśnych ok. 40 g
                        • 300 g filetów z dorsza
                          • sól
                            • pieprz
                              • świeży tymianek

                                Sposób przygotowania kaszotto z grzybami i dorszem:

                                Grzyby namoczyć na całą noc. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać w garnku z kaszą, pokrojonymi drobno grzybami. Zalać około 150 ml wody, zakryć pokrywką i gotować na bardzo małych ogniu do całkowitego wchłonięcia wody, nie mieszać podczas gotowania. Dorsza oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku w 180 stopni około 15 min. Podaj z kaszotto.

                                Natalia Łomnicka

                                Pieczone warzywa z twarogiem

                                Składniki na pieczone warzywa z twarogiem:

                                • 700 g ziemniaków
                                  • 4 marchewki
                                    • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
                                      • czarnuszka
                                        • sól
                                          • świeży tymianek
                                            • 2 łyżki oleju rzepakowego

                                              Sposób przygotowania pieczonych warzyw z twarogiem:

                                              Ziemniaki obrać i razem z marchewką pokroić w kostkę lub talarki. Polać olejem, pokruszyć twaróg na warzywa, podsypać czarnuszką i obłożyć tymiankiem. Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temp. 180 stopni. Do popicia podawać rumianek.

                                              Natalia Łomnicka

                                              Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i żurawiny

                                              Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

                                              • 300 g czerwonej czerwonej
                                                • jabłko
                                                  • łyżka oleju rzepakowego
                                                    • pieprz
                                                      • żurawina suszona 30 g (3 łyżki)

                                                        Sposób przygotowania surówki z czerwonej kapusty:

                                                        Kapustę poszatkować na mandolinie, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki wymieszać, dodać żurawinę, przyprawić.

                                                        Natalia Łomnicka

                                                        Pasta z pieczonej dyni – dyniamole zamiast guacamole

                                                        Składniki na pastę z pieczonej dyni:

                                                        • dynia haikkido ½ małej sztuki
                                                          • główka czosnku
                                                            • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                              • 3 łyżki pestek dyni
                                                                • sól
                                                                  • pieprz
                                                                    • 1/3 pęczka natki pietruszki
                                                                      • chleb żytni na zakwasie 2 kromki
                                                                        • 3 ogórki kiszone

                                                                          Sposób przygotowania pasty z dyni:

                                                                          Dynię pokroić w kostkę, rozłożyć na papierze do pieczenia i piec około 20 minut razem z główką czosnku w temp 180 st. Zmiksować z pestkami dyni, olejem i przyprawami. Podawać z pieczywem i ogórkami.

                                                                          Natalia Łomnicka

                                                                          Zielony koktajl

                                                                          Składniki na zielony koktajl:

                                                                          • 2 garści jarmużu
                                                                            • 1/3 pęczka natki pietruszki
                                                                              • łyżka młodego jęczmienia
                                                                                • garść pokrzywy
                                                                                  • banan
                                                                                    • pomarańcza
                                                                                      • imbir korzeń około 2 cm

                                                                                        Sposób przygotowania zielonego koktajlu:

                                                                                        Obrać owoce, imbir zetrzeć, zmiksować z resztą składników na koktajl. Podawać w wysokiej szklance.

                                                                                        Natalia Łomnicka

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                        Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

                                                                                        Rozgrzewający i pikantny gulasz na zimę. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Dr Hanna Stolińska

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości