Przepisy kulinarne

Zapiekanka chłopska Kuroniów

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta i Jasiek Kuroniowie przygotowali propozycje na przepyszny rodzinny obiad. Na stole pojawiły się: zapiekanka chłopska, minestrone z dodatkiem młodej kapusty i truskawki zapiekane pod koglem moglem.

 

 

 

Truskawki zapiekane pod koglem moglem

Składniki:

12 jajek

350 g truskawek

5 łyżek cukru pudru

10 ml winiaku lub aromatu, np. waniliowego

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Większe kroimy na pół i układamy w płaskim naczyniu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną soli za pomocą miksera bądź trzepaczki, pod koniec dodając odrobinę alkoholu. Masę wylewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika na 7–10 min. nagrzanego do 200 st. C.

Minestrone z młodą kapustą

Składniki:

1/2 główki młodej kapusty

1 mała cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 puszka fasoli

100 ml pulpy pomidorowej

1,5 l bulionu drobiowego

1/2 łyżeczki suszonego oregano i tymianku

sól

czarny pieprz

5 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

3 łyżki świeżej bazylii

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Po paru minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Smażymy 3 min. Dorzucamy cukinię pokrojoną w plastry i posiekaną młodą kapustę. Obsmażamy 2-3 min, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pulpę, fasolę oraz sól i pieprz. Serwujemy z posiekaną świeżą bazylią.

Zapiekanka chłopska

Składniki:

2 cebule

2 marchewki

3 ząbki czosnku

300 g mrożonego groszku

1 kg ziemniaków

700–800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka

5 pieczarek

1/3 szklanki mleka

50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy

40 g startego sera dziugas lub parmezanu

1 łyżka suszonego majeranku

płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju lub oliwie szklimy cebulę. Następnie dodajemy bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub plastry marchewkę. Całość dusimy 40–50 min., aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 min. dodajemy groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy je i odparowujemy, po czym dokładnie je tłuczemy z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadzamy równomiernie masę mięsną, doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekamy ok. 40 min. lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki. Aby była bardziej pikantna, możemy do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości