Urodzinowy tort Andrzeja Polana. Poznaj wyjątkowy przepis

Tort malagowy z winogronami i jabłkami. Brzmi wspaniale, wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej! Tort jubileuszowy na 15 lecie „Dzień Dobry TVN” przygotowuje dla nas Andrzej Polan. Sprawdź jego wypróbowany przepis.

Tort malagowy z winogronami i jabłkami

Składniki:

  • 8 jaj
    • 360 g cukru
      • 280 g mąki
        • 60 g cukru waniliowego
          • szczypta soli

            Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i sztywna już ręcznie mieszając dodajemy mąkę. Biszkopt wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

            Tort malagowy z winogronami i jabłkami Andrzeja Polana

            • 1 kg winogron bezpestkowych czarnych
              • 1 kg winogron bezpestkowych zielonych
                • 200 g rodzynek
                  • 100 ml rumu
                    • 300 g masła
                      • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego

                        Masło ucieramy na puch. Rodzynki siekamy i zalewamy rumem. Dodajemy 100 ml wody ciepłej. Do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i zimne rodzynki w rumie. Winogrona wstawiamy do piekarnika polane miodem. Temp. 150 stopni czas około 20 minut.

                        • 1 kg jabłek polskich

                          Jabłka obieramy i smażymy na patelni do miękkości.

                          Do nasączenia

                          • 100 ml rumu
                            • 300 ml wody
                              • 50 g cukru

                                Zobacz też:

                                Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania

                                Sezon weselny czas, start. Jakie ślubne trendy królują w tym roku?

                                Co według sennika oznacza sen o torcie: czekoladowym, weselnym lub urodzinowym

                                Autor: Luiza Bebłot

                                Źródło: Andrzej Polan

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości