Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza. Stek z rostbefu, sos chimichurri
Składniki na stek z rostbefu
- 500 g rostbefu
- łyżka oleju
- garść rukoli
- szalotka
- 10 listków mięty
- świeża kolendra
- świeża natka pietruszki
- mała papryczka chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- sól
Jak przygotować stek z rostbefu
Wszystkie zioła, szalotkę i papryczkę chilli drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw do smaku solą.
Rostbef pokrój na steki o grubości 2,5-3 cm. Posól i podsmaż na medium rare z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz i odstaw na minutę, aby mięso odpoczęło. Pokrój steki na cienkie plastry i polej je sosem chimichurri. Serwuj z rukolą.
Tosty francuskie z boczkiem wędzonym i cynamonem
Składniki na tosty francuskie
- 4 kromki chałki
- jajko
- szklanka mleka
- 4 plastry wędzonego boczku
- syrop klonowy
- 20 g masła
- płaska łyżeczka cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować tosty francuskie
Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmażaj plastry boczku przez kilka minut z obu stron, aż będą chrupkie i złociste. Odsącz na ręczniku papierowym.
Ubij jajka w głębokim talerzu, dodaj mleko i wymieszaj. Kromki chałki namocz szybko z obu stron i od razu połóż na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na maśle klarowanym na złoty kolor. Gotowe tosty serwuj z boczkiem i masłem. Całość polej syropem klonowym i posyp cynamonem.
Pita z humusem i pastą z suszonymi pomidorami, Coleslawem i smażonym bakłażanem
Składniki na pitę z humusem i dodatkami
Pita:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- płaska łyżka soli
- 250 ml letniej wody
- saszetka suszonych drożdży instant
- łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
Dodatki:
- kilka łyżek humusu
- kilka łyżek pasty z suszonymi pomidorami
- kawałek białej kapusty
- dymka
- marchewka
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- świeża mięta
- 4 łyżki tahini
- cytryna
- płaska łyżka mielonego kuminu
- ząbek czosnku
Jak przygotować pitę z dodatkami
Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnym naczyniu połącz letnią wodę z drożdżami i cukrem, a następnie wymieszaj z mąką i oliwą. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do ciepłego miejsca, aż podwoi swoją objętość. Gdy będzie gotowe podziel je na 6 do 8 porcji, uformuj kuleczki i każdą rozwałkuj na placki o średnicy ok 15 cm. Przykryj je i odstaw na 30 min do kolejnego wyrośnięcia.
Następnie przełóż placki na rozgrzaną blachę do piekarnika i piecz w 200 st. C przez około 10-15 min lub do momentu, kiedy pity ładnie się zarumienią i "wybrzuszą".
W międzyczasie, poszatkuj białą kapustę. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Dymkę posiekaj na ukos na cienkie plasterki. Warzywa wymieszaj solą i łyżką oliwy. Tahini wymieszaj z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i kuminem. Bakłażana pokrój i posól. Odstaw na 15 min., a następnie opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i podsmażaj na oliwie, aż zmięknie.
Ostudzone pity pokrój tak, aby stworzyć kieszonki. Część kieszonek wysmaruj pesto z suszonymi pomidorami, a resztę humusem. Nadziewaj surówką z kapustą, miętą i bakłażanem. Polej całość sosem tahini. Serwuj z resztą humusu i pesto z suszonymi pomidorami.
Patatas bravas z podsmażonym kabanosem, podane z sosem z wędzonej papryki
Składniki na patatas bravas z kabanosem
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 kabanosy francuskie
- oliwa do smażenia
- szczypiorek
- sól
Sos:
- 100 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
Majonez:
- żółtko
- łyżeczka musztardy
- olej
- sok z cytryny
- sól
Jak przygotować patatas bravas z kabanosem
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w małe kawałki i podsmaż je na suchej patelni, odstaw. Ziemniaki podsmaż na oliwie. Dopraw solą i dolej kilka łyżek oliwy. Dalej smaż, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie się skarmelizują. Odsącz ziemniaki na ręczniku papierowym i wymieszaj ze smażonym kabanosem.
Sos: passatę wymieszaj z wędzoną papryką, pieprzem cayenne, oliwą i solą. Wlej na patelnię i redukuj sos przez kilka minut. Skrop cytryną do smaku.
Majonez: żółtko, musztardę i łyżkę oleju wymieszaj. Następnie cienkim strumieniem lej olej cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Skrop cytryną i dopraw solą do smaku.
Ziemniaki i kabanosy polej majonezem i sosem pomidorowym. Posyp siekanym szczypiorkiem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Najlepszy na świecie włoski szef kuchni w Dzień Dobry TVN! Sprawdź niezwykłe przepisy Enrico Derflinghera
Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"