Przepisy kulinarne

Soczewica na wiele sposobów

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.

Zdjęcie:Piotr Bławicki/ East News

 

Kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga

ciasto:

90 g masła

1 łyżka oleju

3 łyżki wody

2 szczypty soli

150 g mąki

twarożek:

300 g tłustego twarogu

3 łyżki śmietany lub jogurtu

pęczek szczypiorku

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

szczypiorek do posypania

soczewica:

¾ szklanki czarnej soczewicy beluga

1 ½ szklanki wody

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta pieprzu

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Masło, wodę, olej i sól wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Naczynie wyjmujemy i wsypujemy mąkę mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na kawałki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę rozgniatamy w foremkach na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem na złocisto brązowy kolor. Twaróg mielimy ze śmietaną, lub jogurtem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny. Soczewicę gotujemy z wodą aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy i oliwę z oliwek. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pieprz i sok z cytryny. Babeczki nadziewamy twarożkiem, posypujemy ugotowaną soczewicą i szczypiorkiem.

Makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki

Składniki:

200 g makaronu sojowego

5 łyżek oleju ryżowego

3 ząbki czosnku

kawałek wielkości ½ kciuka imbiru

1 duża czerwona papryka

1 duża biała słodka cebula

opakowanie 200 g kiełków soczewicy

5 łyżek sosu teriyaki

½ łyżeczki cukru trzcinowego

dymka

2 płaskie łyżki oleju sezamowego

½ ostrej czerwonej papryczki

Przygotowanie:

Makaron sojowy namaczamy we wrzątku ok. 10 minut i odcedzamy. Na gorącą patelnię wlewamy olej ryżowy i wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty imbir, smażymy minutę. Następnie dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Po 5-7 minutach dodajemy kiełki, sos teriyaki, cukier trzcinowy. Po 2 minutach dorzucamy makaron sojowy, drobno pokrojoną dymkę, olej sezamowy i drobno poszatkowaną ostrą papryczkę. Całość delikatnie mieszamy.

Zapiekana czerwona cebula nadziewana zieloną soczewicą i żółtym lazurem

Składniki:

6 średniej wielkości czerwonych cebuli

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 łyżeczka tymianku

½ szklanki zielonej, lub brązowej soczewicy

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

sól do smaku

200 g żółtego sera lazur

sos:

4 łyżki octu balsamicznego

¼ szklanki oliwy

1 łyżka musztardy francuskiej

dodatki:

sałata roszponka

Przygotowanie:

Soczewicę moczymy przez noc i gotujemy (około1 ½ szklanki wody), aż będzie miękka. Cebulę przecinamy na połówki i wyjmujemy parę warstw ze środka. Połówki cebuli odstawiamy a pozostałe kawałki ze środka drobno szatkujemy. Na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy poszatkowana drobno cebulę z tymiankiem. Po około 5 minutach dodajemy ugotowana soczewicę, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy tak jak ziemniaki na pure. Połówki cebuli nadziewamy masą z soczewicy, posypujemy serem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką około 20-30 minut w temp 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z sałata roszponką i sosem.

Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym

Składniki:

3/4szklanki brązowej soczewicy

2 szklanki wody

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

3 łyżeczki pieprzu ziołowego

4 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz do smaku

bagietka

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

ogórki kwaszone

natka pietruszki

ostra czerwona papryczka chili

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać i będzie miękka. Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę drobno poszatkowany czosnek i dodajemy ugotowaną soczewicę. Całość ugniatamy tak, jak pure ziemniaczane i dodajemy pieprz ziołowy, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Małe kromki bagietki opiekamy na suchej patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Każdą z nich smarujemy pastą z soczewicy, rozkładamy plasterki ogórka kwaszonego, grubo poszatkowaną natkę pietruszki i poszatkowaną papryczkę chili.

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki:

¾ szklanki czerwonej soczewicy

3 szklanki wody

1 płaska łyżeczka kurkumy

4 łyżki ghee (masło sklarowane)

1 płaska łyżka kminu rzymskiego

2 poszatkowane ząbki czosnku

szczypta pieprzu cayenne

3 pomidory pokrojone w kostkę

1/2 opakowania (370 g) kwaśnego jogurtu

garść poszatkowanego koperku

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy z wodą około 20 minut (aż będzie się rozpadać ). Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. W małym garnuszku rozgrzewamy ghee, dodajemy kmin i prażymy ok. 15 sekund uważając, aby go nie przypalić. Dodajemy czosnek, pieprz cayenne i pomidory. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając około 5 minut. Całość wlewamy do rozgotowanej soczewicy, dodajemy jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.. Podajemy z ryżem basmati.

Ryż basmati

1 szklanka ryży basmati

2 łyżki ghee

½ łyżeczki soli

2 ¼ szklanki wody

sok z połówki limonki, lub cytryny

Przygotowanie:

Ryż prażymy w garnku na ghee, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, czekamy aż się zagotuje i przykrywamy pokrywką. Gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy bez otwierania i mieszania 15 – 20 minut. Polewamy sokiem z limonki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości