Pstrągi i kwaśnica, czyli to, co górale lubią najbardziej

Gdyby nie zostali muzykami to poszliby w ślady Roberta Kubicy. Kochają szybkie samochody. Kiedy tylko pojawiają się na scenie, ludzi ogarnia ludyczny trans. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz i Paweł Golec z żonami: Edytą i Katarzyną! A pstrągi przywieźli prosto z górskiego potoku :)

Tatar z pstrąga

Składniki:

świeży filet z pstrąga( bez ości i skóry)

oliwa

koperek

cytryna

kapary

grzybki marynowane

ogórek kiszony

pieprz i sól

Kwaśnica

Składniki dla 4-6 osób:

żeberka wieprzowe – 0,5 kg,

podgardle wieprzowe – 0,5 kg,

kapusta kiszona z sokiem – 1 kg,

marchew – 2 sztuki,

pietruszka – 2 sztuki,

seler -1/2

czosnek – 3-6 ząbków,

sól, pieprz, liść laurowy

Ziemniaki

Przygotowanie:

Mięso zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Po mniej więcej godzinie dodajemy warzywa i przyprawy .Gotujemy je, aż staną się miękkie. Na końcu dokładamy kapustę ( można wcześniej podgotować) i gotujemy wszystko jeszcze przez około 30 minut. Doprawiamy do smaku drobno posiekanym, lub wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podajemy z ziemniakami, które należy ugotować oddzielnie. Smacznego!

Sernik z "mrówkami"

Masa "mrówkowa"

Składniki:

250 g masła

4 duże jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki maki pszennej

3/4 szklanki maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 ekstraktu migdałowego

Masa serowa

Składniki:

0,5 kg twarogu mielonego

3 jajka

pół szklanki cukru

dwie łyżki mąki ziemniaczanej

Słoiczek kwaśnego dżemu

Przygotowanie:

Twaróg połączyć z jajkami ubitymi z cukrem. Formę wysmarować masłem. masło utrzeć z cukrem do białości - stopniowo wbijać po jednym jajku. Później powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać mak i ekstrakt. Wylać ciasto do formy. Na wierzch wyłożyć masę serową i dżemik. wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok godziny do tzw suchego patyczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana