Materiał promocyjny

Lunch box w wersji śródziemnomorskiej, azjatyckiej i włoskiej - przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe lunche do szkoły lub pracy
Zdrowe lunche do szkoły lub pracy
Polka karmi największe gwiazdy we Francji
Polka karmi największe gwiazdy we Francji
Największym fanem Igi Świątek jest… jej tata
Największym fanem Igi Świątek jest… jej tata
Wiktor Dyduła w utworze „Ćwierć wieku”
Wiktor Dyduła w utworze „Ćwierć wieku”
Tajemnice zawodowe Cezarego Pazury
Tajemnice zawodowe Cezarego Pazury
Wschodząca gwiazda muzyki - Wiktor Dyduła
Wschodząca gwiazda muzyki - Wiktor Dyduła
Wysoko w górach ratują ludzkie życia
Wysoko w górach ratują ludzkie życia
Polska artystka szkolona pod okiem aborygenów
Polska artystka szkolona pod okiem aborygenów
Żel w walce z guzami mózgu
Żel w walce z guzami mózgu
Przełomowa metoda na walkę z glejakiem
Przełomowa metoda na walkę z glejakiem
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Koronacja Karola III i… Królowej Camilli
Koronacja Karola III i… Królowej Camilli
Król Karol III: Korona czekała na niego 70 lat
Król Karol III: Korona czekała na niego 70 lat
Artur Wachowicz łamie tabu o niepełnosprawności
Artur Wachowicz łamie tabu o niepełnosprawności
Sentymentalny spacer z Anną Dymną
Sentymentalny spacer z Anną Dymną
Przemoc w szkole - jak reagować?
Przemoc w szkole - jak reagować?
Reagujemy na przemoc w szkole
Reagujemy na przemoc w szkole
4. Rocznica ślubu Kaczorowskiej-Peli
4. Rocznica ślubu Kaczorowskiej-Peli
Chajzer czyta regulamin korzystania z ławki
Chajzer czyta regulamin korzystania z ławki
Szkolny lunch box nie musi być nudny i każdego dnia możemy się przenieść w inne smakowe szerokości geograficzne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to Daria Ładocha. Sprawdź jej przepisy na śródziemnomorski, azjatycki i włoski lunch box.

Śródziemnomorski lunch box

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
    • garść zielonej pietruszki
      • garść kolendry
        • garść liści świeżej mięty
          • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
            • 1 pomidor pokrojony w kostkę
              • 1 ogórek pokrojony w ćwiartki
                • 10 czarnych oliwek
                  • 1 miękkie awokado pokrojone w łódeczki
                    • 1 czerwona cebula
                      • kolorowe papryki
                        • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, suszony czosnek
                          • oliwa z oliwek

                            Sos:

                            • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                              • oliwa z oliwek
                                • 1 łyżeczka musztardy
                                  • 1 łyżka miodu

                                    Papryki kolorowe pokrój w ćwiartki i podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki słodkiej. Następnie resztę składników ułóż na misce na zasadzie super bowl. Dodaj sos (wszystkie składniki wymieszaj w misce).

                                    Azjatycki lunch box - przepis

                                    • 100 g namoczonego makaronu ryżowego
                                      • 100 g fasoli edame
                                        • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Prymat
                                          • 2 łyżki ziaren kukurydzy
                                            • 1/2 marchewki pokrojonej na sposób julienne
                                              • 1/3 pokrojonej w słupki czerwonej papryki
                                                • 1/2 pokrojonej w słupki żółtej papryki
                                                  • 1 łyżka jasnego sezamu
                                                    • 1 jajko ugotowane na twardo
                                                      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                                        • 1 łyżka sosu sojowego
                                                          • 1 łyżka sosu z limonki
                                                            • garść kolendry
                                                              • orzechy ziemne
                                                                • 1 szalotka
                                                                  • 1 łyżka oleju
                                                                    • 1/3 łyżeczki imbiru
                                                                      • 5 namoczonych grzybów Shitake

                                                                        Podsmaż szalotkę na oleju rzepakowym i dodaj marchewkę oraz paprykę i Shitake. Dodaj paprykę słodką w przyprawie oraz imbir. Dodaj fasolkę, kukurydzę, sos sojowy oraz makaron i całość podsmażaj na wysokim ogniu. Na koniec dopraw sokiem z limonki, szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Dodaj jajko i przełóż do lunch boxu. Na koniec posyp orzechami.

                                                                        Włoski lunch box - przepis

                                                                        • 100 g ugotowanego włoskiego makaronu
                                                                          • 200 g łososia wędzonego
                                                                            • garść kaparów dużych
                                                                              • garść rukoli
                                                                                • 1 cebula
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                                                                                        • 1/2 łyżeczki oregano
                                                                                          • 1/2 bakłażana
                                                                                            • 1/2 cukinii
                                                                                              • 200 g pomidorków koktajlowych
                                                                                                • garść łuskanych pistacji
                                                                                                  • 100 ml słodkiej śmietanki
                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                      • tarty parmezan
                                                                                                        • skórka z cytryny

                                                                                                          Makaron ugotuj na sposób al dente. Odcedź. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego bakłażana i cukinię. Dodaj paprykę słodką i oregano. Następnie po chwili pomidorki koktajlowe. Dodaj ugotowany makaron, sól, pieprz, kapary oraz łososia. Szybko zagęść śmietanką i na koniec dodaj skórkę z cytryny, pistacje i rukolę.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana