Materiał promocyjny

Przekąski - szybkie, proste i zdrowe. Zobacz, co proponuje Piotr Kucharski

Szybka, łatwa i zdrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Szybkie, proste i zdrowe przekąski to idealna propozycja na sobotę. Warto przy tym sięgnąć po produkty najwyższej jakości. W naszej kuchni Piotr Kucharski przyrządza z nich sałatkę z pieczonej fety, puree z duszonym porem i jajkiem oraz kruche ciasto z dżemem i twarogiem. Sprawdź jego niezawodne przepisy.

Kruche ciasto z dżemem i twarogiem

Składniki na kruche ciasto z dżemem i twarogiem

  • 200 g masła
    • 300 g mąki pszennej
      • 150 g cukru
        • 2 jajka
          • 1 słoik dżemu wiśniowego
            • 150 g tłustego twarogu

              Sposób przygotowania kruchego ciasta z dżemem i twarogiem

              Na stolnicy posiekać nożem masło z mąką i cukrem do momentu, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść, żeby całość się zlepiła w całość. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

              Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

              Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy, tak aby zakrywała na płasko spód. Posmarować obficie dżemem wiśniowym, na wierzch pokruszyć twaróg i pokruszyć drugą część ciasta.

              Wstawić do piekarnika na 35-40 minut.

              Sałatka z pieczoną dynią i serem feta

              Składniki na sałatkę z pieczoną dynią i serem feta

              • 1 dynia Hokkaido
                • oliwa z oliwek
                  • tymianek
                    • sól i pieprz
                      • kmin rzymski
                        • około 200 g sera feta

                          Sos:

                          • 50 ml oliwy z oliwek
                            • sok z połówki cytryny
                              • 1 papryczka chilli
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 1 łyżka posiekanej mięty
                                    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                      • sól i pieprz

                                        Sposób przygotowania sałatki z pieczoną dynią i serem feta

                                        Dynię dokładnie umyć i pokroić na podłużne kawałki wielkości palca. Przyprawić solą i pieprzem, kminem rzymskim i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek, wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia.

                                        Upiec w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez 15 minut.

                                        W tym czasie wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką chilli, czosnkiem, miętą i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

                                        Dynię po upieczeniu posypać fetą i polać sosem.

                                        Puree z duszonym porem i jajkiem

                                        Składniki na puree z duszonym porem

                                        • 800 g ziemniaków (najlepiej mącznych)
                                          • 200 ml mleka
                                            • 4 łyżki masła
                                              • sól i pieprz
                                                • gałka muszkatołowa
                                                  • 3 pory
                                                    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
                                                      • 3-4 łyżki masła
                                                        • 1 marchewka
                                                          • sól i pieprz
                                                            • 4 jajka

                                                              Sposób przygotowania puree z duszonego pora

                                                              Ziemniaki ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić pory w plasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle z oliwą, w trakcie doprawić solą i pieprzem.

                                                              Do ugotowanych ziemniaków dolać około 100 ml mleka, dodać 4 łyżki masła i rozdusić na gładkie puree. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem oraz dużą ilością gałki muszkatołowej. Do puree dodać podsmażone pory z marchewką i wymieszać.

                                                              Na patelni na maśle podsmażyć jajka żeby żółtko się nie ścięło do końca.

                                                              Puree podawać z sadzonym jajkiem.

                                                              Jakub Kamiński/East News

                                                              Zobacz też:

                                                              Łosoś, dorsz i mintaj - smaczne i zdrowe dania z rybą od Piotra Kucharskiego

                                                              Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                              Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana