Przepisy kulinarne

Praliny, owsiane ciasteczka i klasyczny sernik

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś praliny, ciasteczka owsiane i... Daria Ładocha. Chcecie zrobić idealny sernik wiedeński - skorzystajcie z przepisów Darii!

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

100 g białej czekolady

60 g orzechów laskowych

80 g płatków owsianych

130 g miękkiego masła

150 g cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka olejku waniliowego

130 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę i orzechy zmiksuj na miał w robocie kuchennym lub blenderze. Przełóż do innego naczynia. Następnie zmiksuj na miał płatki owsiane (jeśli nie używasz mąki owsianej). Do miski wrzuć miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, jajko i olejek waniliowy i miksuj mikserem przez około 2minuty. Dodaj mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę, sól oraz proszek do pieczenia i miksuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj czekoladę oraz orzechy i wymieszaj dokładnie łyżką. Nabieraj masę łyżką i w formie małych kulek układaj na blaszce w odstępach 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku około 12 do 15 minut.

KOLOROWE PRALINY

Składniki:

370 g schłodzonego mleka skondensowanego

30 g gorzkiego kakao

40 g masła + dodatkowa porcja do posmarowania pralin

Do dekoracji: różne kolorowe posypki oraz małe papilotki na praliny

Przygotowanie:

Do garnka o grubym dnie włóż mleko skondensowane, masło i kakao i gotuj bez przykrycie około 50 minut, aż masa zgęstnieje, pilnując by się nie przypaliła. Następnie przełóż masę do innego naczynia wysmarowanego masłem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie posmaruj sobie masłem dłonie i z masy pralinkowej zrób kulki oraz obtocz w kolorowej posypce. Podawaj w papierowych papilotkach lub nabite na długą wykałaczkę.

KLASYCZNY SERNIK WIEDEŃSKI

Składniki:

1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego

10 jajek

250 g masła

250 g drobnego cukru do wypieków

3 łyżki maki pszennej

2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Do dekoracji: cukier puder, czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, skórka z pomarańczy lub pomarańcza kandyzowana, laska cynamonu.

Przygotowanie:

By sernik wyszedł puszysty, należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miękkie utrzyj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek. Do masła dodawaj po jednym żółtku i ucieraj. Na przemian możesz dodawać po 1 łyżce cukru. Następnie dodaj ser, mąkę i ekstrakt, ale nie miksuj na dużych obrotach, by zbytnio nie napowietrzyć masy. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej, ale już nie miksuj mikserem a wymieszaj łyżką. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego wysmarować ją masłem. Zapiekaj sernik 1 godzinę. Pamiętaj by stopniowo wyciągać go z piekarnika. Na koniec udekoruj go czekoladą, skórką pomarańczową lub zwyczajnie cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości