Materiał promocyjny

Marcin Spenner z mamą gotują śpiewająco!

Finalista II edycji programu „X Factor” Marcin Spenner razem z mamą Stefanią Spenner, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali klopsiki z niespodzianką, sałatkę brokułową oraz naleśniki z truskawkami. Czy Marcin tak dobrze gotuje jak śpiewa?

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Sałatka brokułowa

Składniki:

1 duży brokuł

1 opakowanie fety

1 duży jogurt

1 majonez

1 opakowanie pestek dyni,

sól

pieprz

Przygotowanie: Brokuły rozdzielić na różyczki. Ugotować. Fetę pokroić w kostkę. Ugotowane brokuły wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i 1 łyżką majonezu. Przyprawić do smaku (sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Osobno, na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Posypać sałatkę.

Klopsiki z niespodzianką

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej

1 jajko

biała bułka

szczypiorek cienki

świeża mięta

ser gorgonzola.

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w wodzie. Do mielonego mięsa dolewamy jajko i dodajemy rozdrobnioną, namoczoną bułkę (w wodzie). Dodajemy posiekany szczypiorek, miętę, sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie). Wszystko wymieszać, wyrobić na jednolita masę. Ulepić średniej wielkości kulki w środek wkładając ser gorgonzola wcześniej pocięty w paski. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na złoty kolor. Podajemy na rukoli posypanej owocami granatu i polanej sosem (ząbek czosnku, ocet balsamiczny, oliwa). Smakuje wyśmienicie z bagietką.

Naleśniki z truskawkami

Składniki:

3 jajka

1 cukier waniliowy

mleko

szklanka piwa

serek mascarpone

cukier puder

truskawki

gorzka czekolada.

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy. Smażymy. Farsz do naleśników przygotowujemy z serka mascarpone i szklanki mleka dodając cukier puder. Wszystko mieszamy razem. Truskawki kroimy w plasterki i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy i smarujemy naleśniki. Przygotowane naleśniki z farszem polewamy gorzką, gorącą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana