Przepisy kulinarne

Ewa Gawryluk zdradza swoje tajemnice

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Doskonale zorganizowana i poukładana pani domu, matka, żona, ale także rozpoznawalna aktorka, która jeszcze znajduje czas na realizacje swoich pasji. Aby osiągnąć tę harmonię musiała ponieść wiele wyrzeczeń. W Dzień Dobry TVN zdradziła kilka ze swoich tajemnic.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Makaron wypełniony karczochami, włoską mortadelą i twarogiem

Składniki:

Mąka pszenna 500g

Jajka 5szt

Karczochy 8szt

Mortadela włoska 300g

Olej z bazylią

Twaróg biały tłusty niemielony 300g

Sól, świeża mięta, natka pietruszki

Przygotowanie:

Karczochy oczyszczamy, kroimy drobno. Mieszamy z serem, mortadelą, miętą, olejem z bazylią i solą. Do farszu używamy połowy ilości produktów, pozostałe dodamy do sosu. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Z mąki, jaj, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe. Rozwałkowujemy cienko, farsz wykładamy na połowę, drugą przykrywamy. Dociskamy po całej powierzchni i widelcem gęsto nakłuwamy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty za pomocą rantu okrągłego talerza, gotujemy w wodzie. Na patelni z rozgrzanym olejem z bazylią przesmażamy pozostałą ilość mortadeli, karczochów. Dodajemy ugotowany wypełniony makaron. Całość posypujemy natką pietruszki.

Kurczak w słoneczniku, salsa z ogórka zielonego i rzodkiewki

Składniki:

Prażony słonecznik,

Żółtko,

Masło

Bułka tarta,

sól, pieprz,

musztarda rosyjska,

Szałwia, lubczyk,

Pierś kurczaka,

Olej z bazylią

Przygotowanie:

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż, sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy krótko na oleju z bazylią. Podsmażonego smarujemy musztardą rosyjską. Słonecznik łączymy z masłem, bułką tartą, żółtkami, szałwią i lubczykiem, powstałą kruszonką posypujemy wierzch podsmażonego kurczaka i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni około 10 minut.

Ogórki zielone 3szt

Rzodkiewka 2 pęczki

Woda mineralna 1szkl

Ocet winny 1szkl

Cukier 1szkl

Szpinak baby

Ogórki kroimy w cienkie plasterki ze skórką, rzodkiewkę podobnie. Wodę mineralną mieszamy z octem, cukrem i zalewamy taka miksturą ogórki i rzodkiewki. Kurczaka podajemy z salsą ogórkowo-rzodkiewkową i liśćmi szpinaku.

Gotowane warzywa z jajkiem w koszulce i delikatnym sosem

Składniki:

Marchew młoda 1 pęczek

Brokuły 1 pęczek

Kalafior 1szt

Młoda cebulka 1 pęczek

Kalarepka 2szt

Młoda kapusta 1szt

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą i szczyptą cukru. Dodajemy warzywa, krótko gotujemy. Powinny być chrupiące. Wyjmujemy, odstawiamy. Jajko wbijamy na wodę z octem, gotujemy tak aby ścięło się tylko białko. Wyjmujemy z wody, układamy na papierowym ręczniku.

Żółtka 4szt

Ocet jabłkowy 50ml

Olej z bazylią 200ml

Przygotowanie:

Ocet redukujemy na palniku, do gorącego dodajemy żółtka, wszystko dokładnie ucieramy i do utartej masy dodajemy cienkim strumieniem podgrzany olej z bazylią. Warzywa wykładamy na talerz, na warzywa kładziemy jajko w koszulce i wszystko polewamy sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości