Majówkowe grillowanie w domowej kuchni: krewetki z salsą mango, kurczak z sosem barbecue i inne pyszności

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Dania z grilla to nie tylko kiełbasa, szaszłyki i karkówka. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Przygotował dla nas: grzanki z jajkiem sadzonym, grillowaną cukinię, grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango, kurczaka z domowym sosem barbecue, surówkę Colesław i sałatkę z grillowanym serem.

Grzanki z jajkiem sadzonym, szparagami i salsą ananasową

Składniki na grzanki z jajkiem sadzonym:

  • bochenek chleba na zakwasie
  • opakowanie serka kanapkowego
  • 3 pęczki szparagów zielonych
  • 5 jaj od szczęśliwych kur
  • łyżka masła
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka czarnuszki
  • pęczek szczypiorku cienkiego
  • sól i pieprz

Salsa z grillowanego ananasa:

  • miękki średni ananasa
  • 250 g kolorowych pomidorków cherry (kilka kolorów)
  • papryczka czerwona chili
  • garść kolendry
  • garść męty
  • sok z pomarańczy
  • sól

Jak przygotować grzanki z jajkiem sadzonym:

Patelnie postaw na gazie i ją rozgrzej. Następnie pokrój dobry wiejski chleb na plastry. Grilluj, aż będzie rumiany. Odłóż pieczywo na deskę, a na patelnię dodaj masło i oliwę. W tym czasie umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końcówki (możesz z nich zrobić krem ze szparagów). Za pomocą ręcznika kuchennego wysusz szparagi. Przełóż je na patelnię i smaż, aż będą rumiane. Na tej samej patelni usmaż jajko sadzone.

Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nim po trzy szparagi a na nich jajka sadzone. Oprósz solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz czarnuszką.

Salsa: ananasa obierz i pokrój na równe plastry, następnie grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany, a cukier się z karmelizuje. Zdejmij z grilla i posiekaj na drobną kostkę, następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidorki i papryczkę chili. Całość udekoruj siekanymi ziołami i sokiem z cytrusów.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Grillowana cukinia z serem

Składniki na grillowaną cukinię:

  • duża cukinia
  • 200 g twardego sera typu pecorino
  • pęczek pietruszki
  • pęczek tymianku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól w płatkach
  • czarny świeży pieprz

Jak przygotować grillowaną cukinię:

Cukinię umyj i pokrój na równe plastry pod katem. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj z każdej strony po 5 minut. Po tym czasie przełóż cukinię do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę, listki tymianku, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, oprósz serem tartym oraz solą i pieprzem.

Tomasz Urbanek/East News

Grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango

Składniki na grillowane krewetki:

  • 500 g dużych krewetek BT (obranych bez pancerza i układu pokarmowego)
  • łyżeczka sosu tabasco
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez prasę
  • 4 limonki (sok i skórka)
  • pęczek mięty
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g masła
  • patyczki do szaszłyków
  • opakowanie ryżu jaśminowego
  • sezam czarny
  • orzeszki ziemne

Dodatkowo do podania w formie kanapki:

  • 2 bułki podłużne lub
  • sałata karbowana
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu Siraha

Salsa mango:

  • miękkie mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 dojrzałego arbuza
  • 10 małych ogórków gruntowych
  • pęczek kolendry
  • sok z limonki
  • świeża cebulka
  • 50 ml oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować grillowane krewetki:

Krewetki przełóż do miski, następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, skórkę z limonki razem z sokiem z jednej sztuki, poszatkowaną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby dodać tabasco, które doda niesamowitej głębi smaku. Całość połącz ze sobą za pomocą oliwy z oliwek. Zostaw na 2-3 godziny, aby się przegryzły. Krewetki nadziej na patyczki po kilka sztuk. Pomiędzy przekładając plastrem limonki. Grilluj na rozgrzanym grillu, aż będą gotowe.

Serwuj z ryżem jaśminowym oprószonym czarnym sezamem i poszatkowanymi orzechami.

Salsa mango: mango wykrój z pestki, następnie pokrój w kostkę. Zielony ogórek umyj pod bieżącą wodą następnie, przekrój na cztery, wykrój ziarna nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki, dodaj liście świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki.

Tomasz Urbanek/East News

Kurczak z domowym sosem barbecue

Składniki na kurczaka z domowym sosem barbecue:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 maślane bułeczki
  • 300 ml keczupu lub przecieru pomidorowego
  • 10 ml tabasco
  • 100 ml sosu worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka octu z białego wina
  • ząbek czosnku polskiego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Jak przygotować kurczaka z domowym sosem barbecue:

Sos BBQ: na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote.

Dodaj przecier pomidorowy, tabasco, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

Bułki przekrój na pół i grilluj. Piersi z kurczaka oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie rozgrzej grill. Przekrój pierś na pół (jeżeli jest duża to na 3 części), oprósz pieprzem i solą. Grilluj przez kilka minut, aż będzie gotowa. Następnie przełóż ją do sosu BBQ. W trakcie grillowania możesz smarować pędzlem piersi sosem.

Na spód bułki wyłóż przygotowaną surówkę Colesław (przepis niżej), następnie grillowanego kurczaka BBQ oraz poszatkowaną kolendrę. Przykryj wierzchnią bułką i serwuj.

Tomasz Urbanek/East News

Surówka Colesław

Składniki na surówkę Colesław:

  • 500 g białej kapusty
  • 300 g czerwonej kapusty
  • duża marchew
  • duża cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • łyżeczka cukru drobnego

Jak przygotować surówkę Colesław:

Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do kapusty i marchwi. Połącz pozostałe produkty i zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2 godziny.

Sałatka z grillowanym serem

Składniki na sałatkę z grillowanym serem:

  • 500 g sera halloumi
  • 200 g ananasa
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g roszponki
  • pomarańcza
  • pestki granatu
  • 20 g miodu
  • 10 g mięty
  • 50 ml soku z cytryny

Jak przygotować sałatkę z grillowanym serem:

Rozgrzej grill, następnie grilluj ser hallami, aż będzie z każdej strony rumiany, na patelni lub w piekarniku upraż orzechy laskowe, za pomocą ściereczki usuń łupinki – posiekaj na desce go krojenia.

Na talerzu ułóż roszponkę, następnie grillowanego ananasa oraz sera. Całość posyp pestkami granatu. Do miseczki lub szklaki dodaj kolejno: miód, oliwę, poszatkowaną miętę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym winegretem skrop sałatę.

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

Pyszności z żółtym serem: farszynki, tosty i żytnia kanapka. Proste przepisy Piotra Kucharskiego

Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Szymon Czerwiński